MAZLUM-Der Hakkari Şubesi, Suriye'de meydana gelen olaylar ve İran'daki idam cezaları ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Mazlum-Der Hakkari Şubesi'nde yapılan basın açıklamasını Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen okudu. Şen, Rojava’da (Suriye'nin kuzeyi) çıkan çatışmalarda çocuk, kadın ve yaşlıların da öldürülmesi, sivil yerleşim yerlerinin saldırıya uğraması, bombalanması, insanların yaşam alanlarından sürülmesi ve yaşam ve barınma haklarının ihlal edilmesinin kabul edilemez bir savaş suçu olduğunu söyledi. Şen, "Mazlum-Der olarak Suriye halkının meşru taleplerinin daha fazla insan hayatını kaybetmeden bir an önce tesis edilmesini, bu savaşta sorumluluğu bulunan ve insani bir görev olarak tüm ülke ve halkların adil bir barış için üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi için çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.
İran’daki idamlara da değinen Şen, İran rejiminin idam cezası uygulamalarının artarak devam ettiğini söyledi. İran'da haklarında idam kararı verilen kişilerin ailelerine bile haber verilmeden cezanın infaz edildiğini belirten Şen, "İran'da 2013 yılında çoğunluğu Kürt siyasi tutsak olan 402 kişi idam edilmiştir. 2014 ilk 5 ayında 176 kişinin idam edildiği, 59 Kürt siyasi ve dini mahkumun idam edilmeyi beklediği iddia edilmektedir. Mazlum-Der olarak yaşam hakkının en kutsal değerlerden olduğunu, siyasi muhalifleri sindirmek için uygulanan cezalar ve özellikle geri dönülemez bir ceza olan idam cezasının siyasi muhaliflere uygulanmasını kabul edilemez bulduğumuzu ifade ederiz" diye konuştu.

BD(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)