TÜRKİYE'de mavi bayrak alacak plaj ve marinaları belirleyecek Ulusal Jüri, Antalya Rixos Lares Otel'de toplandı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından kıriterlere uygun bulunan başvuruları değerlendiren jüri, uygun görülen aday plaj ve marinalara ilişkin bilgi ve belgeleri daha sonra merkezi Danimarka Kopenhag'ta olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'na  gönderecek.
Başkanlığını TÜRÇEV Başkanı Rıza Ekipmen'in yaptığı Mavi Bayrak Ulusal Jürisi'nde Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Mater, TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, TÜRSAB Akdeniz Bölge Müdürü Kirami Acar, Sağlık Bakanlığı, Deniz Turizm Birliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. Ali Özkır ve Mavi Bayrak Antalya Koordinatörü Lokman Atasoy yer alıyor.
TÜRÇEV Başkanı Ekipmen, toplantının basına açık bölümünde mavi bayrak alma kriterleri, denetimler ve şikayetler konusunda bilgi verdi. "Mavi bayrağı çok zor veririz, çok kolay alırız" diyen Ekipmen, "Mavi bayrak almaya hak kazanacak tesisler çok sık denetlenecek. Denetlemeler sonrası mavi bayrağı olan fakat kriterlere sadık kalmayanlara ilk etapta 10 gün bayrak indirme ardından tamamen alma gibi cezai yaptırımlar uygulanacaktır" dedi.
Sezon içinde en çok aldıkları şikayetler hakkında da bilgi veren Rıza Ekipmen, "Cankurtaran olmaması, deniz araçlı kirlilikler, denizin karasal kaynaklı kirliliği, plaj kirliliği, plajda çit, engel, tel örgü gibi yapay engeller, köpekle denize girilmesi, engelli olanaklarının yeterli olmaması gibi birçok konuda şikayet alıyoruz" diye konuştu.
Sözlerine 2014 yılı hedeflerini anlatarak devam eden Ekipmen, "2013 yılında 383 mavi bayrak ile İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünya üçüncüsü ülke Türkiye idi. Bu yıl Yunanistan'ı geçerek ikinci olmayı hedefliyoruz" dedi.
Ekipmen, TÜRÇEV olarak gizlilik ve mahremiyeti ön planda tuttuklarını vurguladı. Ekipmen, "Ulusal jürinin değerlendirmesinin ardından Nisan ayında Uluslararası Jüri bizim uygun gördüğümüz plaj ve marinaları tekrar değerlendirmeye alacak. Kopenhag'tan gelen onayların ardından Mayıs ayında mavi bayrak alan plajlarımızı, marinalarımızı ve yatlarımızı açıklayacağız" diye konuştu.