Hilmi DUYAR/BALIKESİR, () - BALIKESİR'de şizofreni hastalarının işlettiği bir kafeteryaya şizofreni hastalarının özgürlüğünü sembolize eden 'Mavi At' adı verildi. Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören 14 şizofreni hastasının çalıştırdığı Mavi At Cafe, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın da katıldığı bir törenle açıldı.
Balıkesir Devlet Hastanesi karşısındaki Mavi At Cafe'nin açılış törenine Balıkesir Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hasan Yılmaz, Balıkesir Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akoğlan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Canseven KOSGEB Balıkesir Müdürü Hüsamettin Çay, İşkur Müdürü Nazım Balcı, Halk Sağlığı Müdürü Hülya Ertür, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi sağlık personeli, hasta yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mavi At Cafe'nin açılış kurdelesini Vali Turhan, iş yeri sahibi hastalarla birlikte kesti.
SOKAĞA ÇIKAMIYORLARDI ŞİMDİ HİZMET VERECEKLER
Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi Doktoru pskiyatr Umut Karasu, 1 yıl önce, İş Kur Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve KOSGEB Balıkesir Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdikleri projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde, ağır psikiyatrik rahatsızlığı olan hastalarımızı tamamen toplumun içerisinde, hayata katarak tedavi etmek için çalışıyoruz. Sadece ilaçla, hastaneye yatırarak tedavi değil onlarla birlikte toplumun içerisinde rehabilite olmalarına katkı sağlamak için çalışıyoruz. Çalışmalarımız 2.5 yıldır devam ediyor. Bir yıl önce KOSGEB, Halk Eğitim ve Valiliğimizle ortak bir protokol yaptık. 20 hastamıza iş yeriyle ilgili Girişimcilik Eğitimi aldırdık. Hastalarımıza 30 bin lira hibe yardımında bulunuldu. Bu çalışmaların meyvesini Mavi At Cafe'yi açarak gördük. Hastalarımız ve aileleri cesaret etti, 14 hastamız burada çalışmaya başladı. 5'i tam zamanlı, 9'u vardiyalı çalışacak. Hastalarımızın tamamı sigortalı" diye konuştu.
Pskiyatr Dr. Umut Karasu, 'Mavi At’ın psikiyatride şizofreni hastalarının özgürlüğünün sembolü olduğunu hatırlatarak geçmişte İtalya'da bulunan bir Akıl Hastanesi'nin hastaların toplum içinde tedavisi edilmesi için yıkıldığını ve yerine mavi boyalı bir at heykeli yapıldığını belirtti. Dr. Umut Karasu, Mavi At’ın bu nedenle psikiyatride önemli olduğunu dile getirdi.
VALİ TURHAN KÜNEFE YEDİ, 100 TL ÖDEDİ
Mavi At'ın açılış kurdelesini çalışanlarla birlikte kesen Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, "Toplum bir bütündür. Toplumun bir yerindeki acıyı paylaşmazsak, sıkıntıyı gidermeye çalışmazsak toplum bundan rahatsız oluyor. Görüyoruz ki hastalarımıza imkan verildiğinde başarılar ortaya çıkıyor. Bu tür işletmeler tedavi sağlayan işletmelerdir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu. Vali Turhan kendisine ikram edilen künefe karşılığında 100 TL ödedi. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Yılmaz da, Vali Turhan gibi 100 TL verdi.

HD(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)