MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Orhaniye Köyü’ndeki, marinanın büyütülmemesi ve otel inşaatının durdurulması için 4 yıldır devam eden davada çevrecilerin lehine karar verilmesinin ardından, Marina’nın işletmecisi Martı Otel’den açıklama geldi. Kıyı yapılarının Kız Kumu Plajı’na zarar vermediğini öne süren açıklamada, Martı Marina’nın biyolojik olarak eko sisteme zarar vermediğinin üniversite raporları ile belgelendiği açıklandı.
Orhaniye Köyü’ndeki, marinanın büyütülmemesi ve otel inşaatının durdurulması için 4 yıl önce açılan davada Danıştay 6'ncı Dairesi yerel mahkemenin verdiği otel izni ve ruhsatını iptal kararını onayladı. Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan ve avukat Mehmet Hasbioğlu dün basın açıklamasıyla kararı duyurdu.
Marinanın işletmecisi Martı Otel İşletmeleri yazılı açıklamayla çervecilerin verdiği bilgilere itiraz etti. Yazılı açıklamada şu görüşlere yerverildi,
“Haberde kıyı yapılarının Kız Kumuna zarar verdiği iddia edilmekte ise de söz konusu davaların kıyı yapıları ile ilgisi bulunmamaktadır. Haberde yer aldığı gibi şirketimizin hukuk ve ekolojik sisteme karşı geldiği iddiaları doğru değildir. Martı Marina’nın bulunduğu bölgenin ilk imar planı 1988 yılında yapılmış, kara yapıları ve deniz yapılarını kapsayan yatırımına ilişkin yürürlükte bulunan mevzuata uygun olarak ilgili tüm Bakanlıklar, Özel Çevre Koruma Kurumu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile bu mercilerin Muğla Valiliğindeki İl Müdürlükleri ve Kurulları’dan izin, onay ve ruhsatları alınarak Marinamızın inşaat faaliyetleri tamamlanmıştır. Zira davalı tarafın idarenin olduğu söz konusu davalarda, verilen kararlar iddia edildiği gibi ekolojik sistem ya da ruhsatsız işlemden de kaynaklanmamaktadır. Yargılama devam ettiğinden konu hakkında görüş bildirmenin doğru olmayacağını ancak, söz konusu haberler ile Martı Marina’nın bölgeye, turizme ve çevreye zarar verdiği iddiası ile yaratılmaya çalışılan husumetin kesinlikle doğru olmadığı belirtilmelidir. Martı Marina öncelikle bölgeye istihdam yaratan, Türkiye ve Akdeniz Bölgesinin en önemli turizm tesislerinden Mavi Bayraklı, T.Y.H.A. 5 çıpa belgeli, mavi tur güzergahında bulunan Bodrum - Marmaris turizm hattında denizciliğe hizmet veren tek uluslararası, 500’e yakın yabancı ve yerli yata, konaklama, teknik, akaryakıt ikmali ve diğer marina hizmetlerini veren 1998’den itibaren Uluslararası Marina niteliğindedir. 1996 senesinden bu yana faaliyette bulunan Martı Marina merkezi Londra’da bulunan Marinalar Birliği’nin üyesidir ve 2 yılda bir periyodik olarak denetlenmektedir. Turmepa (Deniz Temiz derneği) işbirliği ile Hisarönü Körfezi’nin temizliğini üstlenen; çevreye duyarlı yaklaşımı ile 2 Biyolojik Arıtma tesisi yanında, Kimyasal Arıtma tesisine de yer veren ilk ve tek marinadır. Türkiye’nin denizlerini ve suyollarını koruma konusunda önemli bir rol üstlenen Sivil toplum kuruluşu TURMEPA’ya sağlanan imkanlar ile Hisarönü körfezinde teknelerden atık alımı ve bu atıkların Martı Marina’da atık alım istasyonu ile doğaya zarar vermeyecek şekilde bertarafı bölgede tarafımızca sağlanmaktadır. Martı Marina’nın ülkemiz denizciliğine ve ülke turizmine kattığı değer ve işletme hizmetleri tüm birimlerince kesintisiz devam etmektedir.”