MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı kamu emekçileri bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Ellerinde dövizler taşıyan yaklaşık 50 memur, Atatürk Anıtı önünde toplandı.
KESK ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı olanların da aralarında bulunduğu memur ve işçi sendikalarının tüm Türkiye genelinde yaptığı 'bütçe hakkı' adı altındaki bir günlük iş bırakma eylemine Marmaris’ten de destek verildi. KESK’e bağlı kamu emekçileri, ellerinde 'Bu iş yerinde grev var' ve 'Hırsızlık babadan evlada geçermiş RTE' yazılı dövizlerle Atatürk Anıtı önünde toplandı. Yaklaşık 50 kamu emekçisine CHP, Pir Sultan Abdal Derneği ve Sivil Toplum Platformu destek verdi.
EĞİTİM YATIRIMLARINDA AZALMA
Kamu çalışanları adına açıklama yapan Eğitim-Sen Marmaris Temsilcisi Altan Kumbasar, 2014 yılına ait kamu gelirleri ve harcamalarının belirlendiği bütçenin görüşülmeye başlandığını hatırlattı. Kumbasar, "Yıllardır kamu hizmetlerine ayrılan kaynaklar, özellikle eğitim ve sağlık alanında sadece rakamsal olarak artarken, yatırımların artmadığı görülüyor. Geçtiğimiz 11 yıl içinde halkın cebinden yaptığı eğitim harcamaları her geçen yıl katlandı ve neredeyse Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi rakamlarıyla yarışır hale geldi. 2014 yılı için öngörülen eğitim ve yükseköğretim bütçeleri ile eğitim sisteminde yapısal hale gelen fiziki alt yapı, öğretmen, idari ve akademik personel açıkları, araç gereç gereksiniminin karşılanabilmesi mümkün değildir. 2014-2015 yıllarını kapsayan toplusözleşme süreci, hükümetin teklifinden bile daha azına razı olan Memur Sen’in imzaladığı 'satış sözleşmesi' ile sonuçlandı. 2014 yılı için bütün kamu emekçilerine net 123 TL artış ve sadece öğretmenlere 75 TL + 75 TL’lik eğitim öğretim tazminatı ödeneceğinin açıklanması kamu emekçilerinde büyük hayal kırıklığı yarattı. 75’er TL’lik eğitim öğretim tazminatı artışı sadece öğretmenlere yapılarak, diğer eğitim emekçilerinin ve üniversite çalışanlarının kapsam dışı bırakılması hükümetin ayrımcılık ve adaletsizliği temel politika haline getirdiğini bir kez daha gösterdi" dedi.
Atatürk Anıtı önünde toplanan kamu çalışanları, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.