MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde son 10 yılın en yoğun yağışıyla metrekareye 24 saatte 216 kilo yağmur düşmesi, erozyon uyarılarını gündeme getirdi. Denizin sel sularıyla çamur deryasına dönüşmesi üzerine Belediye Başkanı CHP'li M. Ali Acar, erozyon konusunda ilgili kurum ve kuruluşları işbirliğine çağırdı.
İlçede son yıllarda görülmemiş bir yağışa tanıklık edildiğini belirten Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, yarım saatlik bir dilimde etkili olan yağış sonrasında kentin bazı bölgelerinde ev ve iş yerlerine giren yağmur sularına karşı ilgili tüm birimlerin vatandaşların yanında olduğunu bildirdi. Başkan Acar, "Alt yapısı sağlam bir ilçe olarak rekor düzeydeki bu yağışı en az zararla atlattığımıza inanıyorum. Devlet Su İşleri'nin hazırladığı 500 yıllık yağış rejimine göre planlanan dere kanallarımızla olası bir felaketi önledik" dedi.
Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yağışla birlikte rengi değişen Marmaris Körfezi'ni korumak ve verimli toprak kaybının durdurulmasını sağlamak adına çağrıda bulunan Acar, "Küresel ısınmayla birlikte tüm dünyada sık görmeye başladığımız kısa süre içinde gerçekleşen çok şiddetli yağışlar bölgemizin gelecek yıllardaki en büyük çevre sorunu olacaktır. TEMA'nın yıllardır vurgu yaptığı, ülkemizi gelecekte bekleyen en büyük tehlikenin erozyon olduğu gerçeği, bugün Marmaris ve çevresinde çok çarpıcı şekilde yaşanmaktadır. Son yıllarda kırsaldan ve dağlardan gelen verimli toprakların denize akması yalnızca toprak kaybına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir göl şeklindeki Marmaris Körfezi'nin dibinin de toprakla örtülmesine yol açıyor" diye konuştu.
İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Erozyonla mücadelede Marmaris Belediyesi'nin tek başına yeterli olmasının mümkün olmadığını kaydeden Acar, işbirliği çağrısı yaptı. Acar, şunları kaydetti:
"Bu tür çevre olaylarına karşı ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte hazır olunması gerekir. Hem verimli topraklarımızın korunması hem de denizimizin kurtarılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri başta olmak üzere ilgili tüm kurumları işbirliğine davet ediyorum. Yıllardır erozyonla mücadele eden TEMA Vakfı'nın da bilgi birikimiyle bu çalışmada yer alması işbirliğine güç katacaktır."