MUĞLA’da bu yıl ilk kez düzenlenen 'ambulans rallisi' Marmaris İlçesi, İçmeler Beldesi’ndeki beş yıldızlı bir otelde, il genelindeki 44 Acil Servis İstasyonu’ndan ve Denizli’den gelen birer ekibin katılımıyla başladı. Beş ayrı parkurda acil müdahale senaryolarının gerçekleştirileceği rallide 150 sağlık personeli görev alacak.
Rallinin açılışında konuşan Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin son yıllarda sağlık sektöründe yapılan iyileştirmelerden acil yardım ekiplerinin de faydalanandığını belirtip, “2002 yılında Muğla’da 12 sağlık personeli ve 12 ambulans acil yardım hizmeti veriyordu. Bugün ise 44 istasyonda 67 ambulansla acil sağlık hizmeti veriyoruz. Hava, kara ve deniz ambulanslarımızdan vatandaşlarımız ücretsiz olarak yardım alıyorlar” dedi.
Muğla’nın acil sağlık hizmet açısından Türkiye’de ilk 10'da yer aldığını ancak araç çeşitliliği bakımından Türkiye birincisi olduğunu vurgulayan Tekin, şunları söyledi:
“Marmaris ve Fethiye Ölüdeniz'de ATV dediğimiz 4 tekerlekli motorsikletlerle, Bodrum ve Marmaris’te motorsikletli ekiplerimizle ve ayrıca Muğla Merkez ve dar sokakları olan bölgelerimizde scooter tarzı motorsikletlerle olaylara ilk müdehaleyi sağlıyoruz. Ayrıca, uzun zamandır planlamasını yaptığımız bir projeyi de bu yıl hizmete sokarak Dalyan kanalında zodyak botla ilk yardım hizmetini vatandaşlarımıza sunuyoruz. Bütün bunlara ilave olarak Milas’ta ve Fethiye Babadağ’da C tipi diye adlandırdığımız iki de istasyon hizmete açtık” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kura çekimiyle ambulans rallisine başlandı. Otelin plaj kısmında dört etaptan oluşan parkurda ilk olarak, temsili olarak ağaca çarparak kaza yapan bir otomobilin içindeki yaralıyı 8 dakikada çıkartıp ambulansa taşıma görevini tamamlayan ekipler sonrasında sırasıyla boğulma, yüksekten düşme ve hasta taşıma parkurlarını geçti. Gün boyu sürecek etkinlik, akşam çok sayıda temsili yaralının olacağı beşinci parkurdaku kurtarma ve ilk yardım ile sürecek.
Yarın ise yapılacak hakem değerlendirmelerinin ardından dereceye girenlere ödülleri dağıtılacak.