TÜRK Kültür Vakfı’nın “Kültürlerarası Öğrenme Programı' kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Eğitim ve Kültür Bürosu'nun fonlarıyla desteklenen, lise düzeyindeki değişim programı Kennedy Lugar’ı (KL YES) kazanarak bu ülkeye giden 45 öğrenciden biri olan 16 yaşındaki Aleyna Bakırlı, Washington’da düzenlenecek “Yurttaşlık Eğitim Çalıştayı"na konuşmacı olarak davet edildi.
İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Marmarisli Aleyna Bakırlı, Türk Kültür Vakfı’nın Kültürlerarası Öğrenme Programı kapsamına katılabilmek için girdiği sınavlarda başarı kazandı. Aleyna, gösterdiği başarı nedeniyle geçen yıl ağustos ayında burslu olarak Amerikan Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Bürosu’nun fonlarıyla desteklenen KL YES programına dahil edildi. 1 yıllık eğitim görecek olan Aleyna, Iowa Eyaleti Marshall şehrinde bir ailenin yanına yerleştirildi. Bir yandan eğitimini sürdüren Aleyna, bir yandan da çeşitli eyalet ve şehirlerde, program gereği düzenlenen konferans ve panellere katılarak Türkiye ve Marmaris hakkında sunumlar yaptı. Türkiye ve Marmaris’i tanıtmayı başaran Aleyna, 23 Şubat-1 Mart günleri arasında Washington’da düzenlenecek “Yurttaşlık Eğitim Çalıştayı"na konuşmacı olarak davet edildi. Aleyna Bakırlı’nın, Beyaz Saray’da, ABD Başkanı Barak Obama’ya da Türkiye ve Türk insanı hakkında bilgiler vereceği belirtildi.

KUTU
KL YES NEDİR?
Amerikan Kongresi’nin, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra aldığı kararla, özellikle Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerle Amerikalılar arasında uluslararası anlayış köprüleri kurmak amacıyla başlatılan bir program. Bu program kapsamında, aralarında Mısır, Endonezya, Güney Afrika, Malezya, Filipinler, Türkiye, Hindistan, Gana ve Suudi Arabistan’ın da yer aldığı 40’tan fazla ülkeden 15-18 yaş arası öğrencilerin 1 yıl boyunca Amerikalı ailelerin yanında kalarak öğrenimlerine Amerikan liselerinde devam etmeleri kararlaştıldı. KL YES öğrencileri liyakat bazlı bir seçim süreci sonucunda, AFS (American Field Service), söz konusu ülkelerdeki ortak organizasyonları tarafından seçilmeye başlandı. Türkiye’de de öğrenci seçimini Türk Kültür Vakfı yaptı. KL YES bursu aday öğrencileri Türkçe yazılı, mülakat ve İngilizce sınavlarına girdi. Başarılı olan öğrenciler Amerikalı ailelerin yanlarına yerleştirilerek eğitimlerini devam etti. Öğrenciler, Amerikan toplumu ve değerlerini yakından tanıma fırsatı bulurken, Amerikalılar’a da kendi geleneklerini ve kültürlerini tanıtma fırsatı buluyor.