ASYA ile Avrupa arasında denizin altından demiryolu ulaşımını sağlayan Marmaray, törenle açıldı. Üsküdar'daki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekilleri ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe da katıldı. Üsküdar'daki açılış töreninin ardından protokoldekiler, Marmaray'ı kullanarak, Yenikapı'ya ulaştı.
VATMAN KOLTUĞUNDA CUMHURBAŞKANI GÜL
Bu arada Marmaray'daki ilk geçişe protokol katılımının yoğun olduğu gözlendi. Kalabalığın trene akın etmesi bazı bakanların da zor durumda kalmasına neden oldu. Korumalar, devlet erkanına yol açmak isterken zaman zaman zorlandı. Vatman koltuğuna Cumhurbaşkanı Gül otururken, Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Çiçek ile konuk devlet başkanları Gül'ün yanında yolculuk etti.
Başbakan Erdoğan'a açılışta eşlik eden eşi Emine Erdoğan'ın da yoğunluktan dolayı Erdoğan'ın kolundan çıkmadığı görüldü.
Yaklaşık 20 dakikada Yenikapı istasyonuna gelen protokol üyeleri, Marmaray çalışmaları sırasında bulunan tarihi kalıntıların sergilendiği alanı gezdi.