İSTANBUL Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Rahmi Asal, Marmaray kazılarında günde bin kasaya kadar buluntu çıkarıldığını, 150 bin kasa buluntunun tasnif beklediğini söyledi.
17 Kasım'a kadar sürecek olan 22. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Müzecilik Çalıştayı, Adana Sürmeli Oteli'nde başladı. Çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahim Arıcı, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve çok sayıda bilim insanı katıldı. Törende konuşan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Rahmi Asal, 9 yıldır devam eden Marmaray projesinin tarihi yarımadayı 8 bin 500 yıl öncesine götürdüğünü söyledi. Çalışmalarda dünyada örneği görülmeyen 2 bine yakın ayak izi bulunduğunu belirten Asal, "Bugüne kadar hiçbir yerde görülmemiş bir buluntu grubu ortaya çıkarıldı. Çamurda ayak izleri. Çamur deryası içinde çalışılırken bunu tespit etmek çok zordu. Yaklaşık 2 bin civarında ayak izi tespit edildi. Bunların hepsi belgeleme çalışması yapıldı. Yerinde kalıplara alınarak bütün parçalar puzzle şeklinde kesilerek, müzemize nakledildi. Şu an müzede çalışmalar devam ediyor" dedi.
Marmaray kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi buluntuların inanılmaz rakamlara ulaştığını belirterek şöyle konuştu:
"Tarihi yarımda da çanak çömlek parçalarıyla başlayan süreçte mezarlar ve mimarı ortaya çıkarılınca burada bir Neolitik dönem yerleşmesi olduğu anlaşıldı. Kazı ile birlikte atölye çalışmaları da birlikte yürütüldü. Ancak kazı çalışmaları hızlı, atölye çalışmaları ağır gitti. Bunun nedeni de çıkan buluntu sayısı inanılmaz rakamlarda olmasıdır. Yabancı meslektaşlarımız müzemize geldiğinde çıkan buluntu sayısını günde bazen 500 bazen bin kasa olduğunu öğrenince, rakamların yıllık mı olduğunu soruyor. Biz de bunun sadece günlük rakam olduğunu söylüyoruz. Şu anda bile 150 bin kasa tasnif bekleyen buluntumuz var."