ASYA ile Avrupa arasında denizin altından demiryolu ulaşımını sağlayacak Marmaray törenle açıldı. Üsküdar'daki tören devlet erkanını bir araya getirdi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekilleri katıldı. Tören de yabancı konuklarda hazır bulundu. Törene Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe da katıldı.
-DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ DUA ETTİ-
Konuşmaların ardından tüm konuklar açılış için kürsüye çıktı. Protokolün kürsüye çıkmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez dua etti. Protokol de Fatiha okudu. Daha sonra hep birlikte kurdele kesimi gerçekleştirildi.
Kurdelenin kesiminden önce mikrofonu alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Büyük eserin açılışını yapma ve hep beraber içinden geçme sırası geldi. Biraz önce hepimiz asrın projesi dedik. Böyle bir projeyi sadece açmamalıyız. Bayramlarda köprülere ne yaptığınızı millet biliyor. Asrın projesi için bir iyilik düşünüyorsunuzdur? Başbakan'a sormam lazım" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül'ün sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, ""Burasının bereketi iyi. Gerçi 5 milyar doları bulan bir yatırım. Sayın bakanım da notunu alsın. 15 gün burayı ücretsiz yapalım" dedi.
Bu haberin ardından Gül, "Ben de bunu bekliyordum. Bu projenin bayrımını yapıyorduk. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından hep birlikte kurdele kesildi.