BURSA Orman Fidanlık Müdürlüğü'nce kurulan Tohum Stok Merkezi, 140 türde ağacın tohumlarını koruma altına alınıyor. Her yıl toplanan 4 ton tohum soğuk hava depolarında saklanırken, ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere bu merkezden alınan tohumlar yeniden fidana dönüştürülüyor.
Marmara Bölgesi'ndeki ağaçların tohum ve gen kaynaklarını korumak için kurulan Tohum Stok Merkezi'nde her yıl 4 ton tohum toplanarak soğuk hava depolarında saklanıyor. Bursa Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından kurulan depolar, fıstık çamı, karaçam, çınar, ceviz, badem, kestane, dut, dişbudak, ladin, akasya ve yabanıl meyveli ağaç türleri gibi 140 ağacın tohumlarını koruyor. Yangınların ardından yapılan ağaçlandırma çalışmalarında anında kullanılabilen tohumlar 10 yıl boyunca 4 derece soğukluğundaki depolarda bekletiliyor.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, kapasitesi 8 tona kadar çıkan depolarda tohumların fidan ekim dönemine kadar tutulduğunu, ihtiyaç anında kullanıldığını söyledi. Gen kaynaklarını koruduklarını belirten Coşkun, merkezin Marmara Bölgesi için büyük önem taşıdığını kaydetti. Coşkun, 2013 yılında muhtelif türlerde 4.1 ton tohum ürettiklerini bu yıl için 5 ton tohum üretimi hedeflediklerini bildirdi.

SÇ(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)