ORMAN ve Su işleri Bakanlığı'nın Marmara Bölgesi'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla Akyazı İlçesi Mudurnu Çayı üzerine yapacağı Ballıkaya Barajının istimlakında sorunlar çıktı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük ile Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da barajın yapılacağı bölgeye giderek, çevre köylülerle görüştüler.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük dün beraberinde AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, barajın yapılacağı Akyazı İlçesi'nin Taşyatak ve Beldibi köylerine giderek burada istimlak bedellerinin düşük olması nedeniyle evlerini tahliye etmeyen bölge halkıyla görüştü.
Vali Büyük köy halkına, ''Bakanlığa iletilecek konular varsa ileteceğiz, hatalarımız varsa yeni baştan düzeltilebilecek kısımlara bakarız ve düzeltiriz. Bir işin gönlümüzün arzu ettiği şekilde yapılması başka, hukuken yapılması başka. Bazen sıkıntılar oluyor. Çözümü en uygun şekilde yapmaya çalışacağız” diye konuştu.
Konuşarak bir çözüme ulaşmak istediklerini söyleyen Vali Büyük söyle devam etti:
"Daha ihale başlamadan önce bu konular değerlendirildi. Şimdi bir sistem vardır. Bu sistem içerisinde talep ettikleri konularda yardımcı oluyorsunuz, ama bu kararlar sizin tercihinize bırakılıyor. Yani sizlere paralarınızın karşılığında Korucuk’ta konutlara yerleştireceğiz deseler hoşunuza gitmez. Değerler biçilirken, ev için ayrı, arsa için ayrı fiyatlar belirlenir. İşin sadece olumsuz tarafına bakarsak, bu da bir haksızlık olur. Sizlere orman arazisinde yer verilip verilmeyeceğini ve baraj sınırlarının tam olarak nerelerden geçtiğini bir çalışma yapıp yine burada toplanarak konuşacağız. Sizi anlıyorum. Burada çocukluğunuz geçti, anılarınız var, mezarlarınız var, onları terk etmek zordur. Fakat baraj dolayısıyla içme suyu sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu.”
Taşyatak Dere Mahalle sakini Ali Kurt  ise “Hiçbir Allah’ın kulu gelip de halimizi hatırımızı sormadı. Çok sıkıntı çektik. Kimse gelip de demiyor ki, nereye gideceksiniz, nereye taşınacaksınız. Bizlere verilen tebligatla bize buradan çıkın denildi. Aşağı yukarı 10 hane çıktı. Bazı haneler daha çıkmadı. Ne yapmalıyız? En büyük sıkıntımız 2B arazilerde. Devlet 2B araziler için yer zaten benim deyip, para ödemiyor. Üzerindeki meyve fidanı, ev için para ödüyor. Bu parada bizim başka bir yerde hayat kurmamız için çok küçük bir miktar. Bugün bir ev kurmak için 15- 20 milyar zemin etüdü ve harçlar var. Bu parayı dahi karşılamıyor. Daha önce yaptığımız toplantıda Milletvekilimiz Ali İhsan Çelik bize orman arazilerinden yer alma hakkımız olduğunu söyleyerek yardımcı olacaktı, fakat ona da bir daha ulaşamadık” diye konuştu.
Vali Büyük, baraj şantiyesinden ayrılmadan önce şantiye bahçesinde köy halkıyla bir araya gelerek sıkıntıların giderileceğini söyledi. Büyük, “Büyükşehir Belediye Başkanımız, milletvekilimiz burada. Gerekli bütün notları aldık. Sizlerin hiçbir sıkıntı yaşamamanız lazım. İnşallah bütün sıkıntıları çözmüş olacağız. Nereye bir baraj kurulsa oranın geliştiği, ikliminin ve çevresinin zenginleştiği görüldü” diyerek, barajdan etkilenen köylerde yaşayan vatandaşlara sıkıntıların giderileceği müjdesini verdi.