AFAD BAŞKANI OKTAY ÇANAKKALE'DE AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi açılarında Ege Denizi'nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından kente gelen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay açıklamalarda bulundu. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile makamında buluşan AFAD Başkanı Fuat Oktay düzenlediği basın toplantısında son durumu paylaştı. Depremin saat 12.25te Çanakkale'ye 90, Gökçeada'ya ise 40 kilometre uzaklıkta meydana geldiğini hatırlatan Oktay, "Deprem geniş bir alanı etkiledi. En fazla hissedilen illerden biri Çanakkale'ydi. Kentteki idareci arkadaşlarımızla durum değerlendirmesi yaptık. Şuan itibariyle gerek Çanakkale, gerekse Türkiye'de endişe edilebilecek hiç bir şey yok. 6,5 büyüklüğündeki bir depremdi. AFAD başkanlığında da sürekli güncelleniyor bilgiler. Artçı depremler küçülerek devam ediyor. Bu oradaki enerjinin boşalması anlamında. Gerekli değerlendirmeleri yaptık. Şu anda tüm vatandaşlarımıza mesajı rahatlıkla verebiliriz aldığımız bilgiler çerçevesinde. Daha önce almış olduğumuz tedbirleri tekrardan gözden geçirdik. Her hangi bir eksiğimiz yok. Olası her türlü şeye karşı hazırız. Öyle bir beklentimiz de yok. Dolayısıyla vatandaşlarımızın rahatça dinlenebileceklerini buradan ifade etmek isteriz" dedi.
EĞİTİM NOKTASINDA EKSİĞİZ
Bu tür afetlerin genelde olduğunda ve olduktan sonra ne yapılması gerektiğinin konuşulduğuna dikkat çeken AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Bu da öncesinde bizim ne yapmamız gerektiğiyle ilgili yine bir hepimize hatırlatıcı olsun istiyoruz. Önleyici tedbirler noktasında bir taraftan yapısal, kentsel dönüşüm boyutunda binaların güçlendirilmesi. Diğer taraftan da bugün yine son derce çarpıcı bir örneğini gördük. Sadece Çanakkale’de değil, diğer illerimizde de hastanelere başvuranların hemen hemen tamamı panik sonucu oluşan yaralanmalar oldu. Balkondan veya camdan atlamalar şeklinde. Bu da tekrar bizim depremlere hazırlık, farkındalık, bilinçlenmeyle ilgili eğitim noktasında ne kadar eksik olduğumuzu ve bunu tamamlamamız gerektiğini bir kez daha hepimize hatırlatmış oldu. AFAD olarak, ?Afete Hazır Aile? çerçevesinde tüm il müdürlüklerimizde, valiliklerimizde ve yine 'Afete Hazır Okul' kapsamında da tüm okullarımızda bilinçlenme çalışmalarını başlattık. Buradan da tüm vatandaşlarımıza ben bu çağrıyı bir kez daha yenilemek istiyorum. Özellikle afet öncesine aile boyutunda ne tür hazırlıklar yapılmalı. Gerek yapısal anlamda, gerek kendi binalarının güçlendirilmesi noktasında. Aynı zamanda da eşyaların sabitlenmesinden deprem anında ve sonrasında nasıl davranması gerektiğine kadar bu eğitimlere katılmalarını ve bu çerçevede de davranış değişikliğine doğru bir yönelimin başlamasını arzu ediyoruz. Şuan herhangi bir şey yok. Çok basit, çok ufak özellikle eski ya da terk edilmiş binalarda çok küçük çatlakların olduğunu gördük. Orada da zaten gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam ediyoruz" diye konuştu.
PSİKOLOJİK VE MADDİ DESTEK
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise, bundan sonra yapılacak önemli işlerden birinin depremden etkilenen, korku yaşayan vatandaşlara psikolojik destek vermek olduğunu ifade etti. Vali Çınar, "Bununla ilgili olarak da kamu ve özelde çalışan uzman arkadaşlarımızdan ekipler oluşturmak suretiyle bu kişilere destek vereceğiz. Yine bu aşamadan sonra yapılacak işlerden bir tanesi, hasar tespitlerini hızlıca yapmak ve yapıları hasar gören vatandaşlarımıza maddi destekte bulunmak olacak" dedi.

Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, ()

EK (YY/RT) (FOTOĞRAFLI)