Florya'daki İstanbul Akvaryum'da Marmara Denizi'ndeki kirlilik ve oksijensizliğe dikkat çekmek amacıyla bir gösteri düzenlendi. İçinde köpek balıkları olan bir akvaryumun içine yerleştirilen demir kafese elleri, kolları zincirle bağlanan ve oksijen tüpü kullanmadan giren İllizyonist İlkay Özdemir'in buradan kurtulmak için gerçekleştirdiği gösteri nefes kesti. Gösteride 63 saniye boyunca oksijensiz kalan Özdemir performansıyla, Marmara Denizi'nde hayata tutunmaya çalışan bir balığın yaşam mücadelesini ortaya koydu.
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında Marmara Denizi'ndeki kirliliğe dikkat çekmek için İstanbul Akvaryum tarafından düzenlenen gösteri öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İstanbul Akvaryum Genel Koordinatörü Dilek Çapanoğlu, Marmara Denizi'nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi Projesi (MAREM) Başkanı Hidrobiyolog Levent Artüz ve Türkiye'nin ilk kadın İllizyonisti İlkay Özdemir katıldı.
ÇAPANOĞLU: "AMACIMIZ MARMARA DENİZİ'NDEKİ KİRLİLİĞE DİKKAT ÇEKMEK
Dilek Çapanoğlu konuşmasında gösteriyle amaçlarının, oksijensizlikten boğulmakta olan bir balığın yaşam mücadelesini yansıtarak, Marmara Denizi'nde her geçen gün artan kirlenmeye ve çürümeye dikkat çekmek olduğunu söyledi. Hidrobiyolog Levent Akyüz ise Marmara Denizi'nin kirlenmesiyle hem ekolojik, hem biyolojik hem de ekonomik olarak durumun çok ciddi derecede vahim olduğunu belirtti. Marmara Denizi gibi ciddi bir değerin kaybedildiğine dikkat çeken Akyüz, "124 farklı ekonomik öneme sahip balık türünü kaybettik. Ekolojik açıdan çok önemli olan ancak bizim adını bilmediğimiz binlerce türü de kaybediyoruz. Mesela bu balıklar ekonomik öneme sahip tanıdığımız dülger, orkinos, kılıç balığı, fener balığı, ile adları pek fazla bilinmeyen ama Osmanlı mutfağına girmiş olan gelincik ve kömürcük kayası gibi balıklar bunlar" diye konuştu. Marmara Denizi'nin adeta açık bir foseptik çukuru olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Akyüz, "Kirliliğin başlıca nedeni, Marmara Denizi'ne atılan atıklardır. Yani derin deniz deşarjı dediğimiz belirli derinliğin altında evsel ve endüstriyel atıkların bir araya toplanıp hiçbir arıtma yapılmaksızın denize basılıyor olmasıdır. Bunun dışında ciddi bir sanayi kirliliğiyle birlikte, Marmara Denizi çevresinde kullanılan gübreler, tarım ilaçları yağmur sularıyla birlikte Marmara Denizi'yle buluşarak kirliliğe neden oluyor" ifadelerini kullandı.
63 SANİYEDE ZİNCİRLERDEN KURTULDU
Toplantının ardından İllizyonist İlkay Özdemir gösterisini gerçekleştirdi. Özdemir, gösteri öncesinde sağlık görevlileri tarafından muayene oldu. Ardından dalgıç kıyafetlerini giyen Özdemir'in elleri ve kolları görevliler tarafından zincirlerle bağlandı. 20 köpek balığının olduğu akvaryumun içine yerleştirilen demir kafese oksijen tüpü olmadan giren Özdemir, 63 saniyede bağlı olduğu zincirlerden kurtulmayı başardı. Yerli ve yabancı bazı ziyaretçiler ilgiyle izledikleri gösteride bol bol resim çektiler. Gösteri boyunca akvaryumda görevli üç uzman dalgıç ile bir ambulans da hazır bekledi.
Gösterinin ardından gazetecilere açıklama yapan Özdemir, suyun içinde yaptığı gösterinin bir yaşam mücadelesi olduğunu gösteriyle balıkların ruh halini yansıtmaya çalıştığını söyledi.