TÜRKİYE’nin önemli tekstil merkezlerinden, Avrupa’nın havlu ve bornoz başkenti olarak bilinen Denizli, yıllardan beri başka markaların ürünlerini fason olarak üretirken son zamanlarda kendi yarattığı markaları, özellikle Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarında taklit edilmeye başlandı. Denizli İhracatçılar Birliği, son bir yılda özellikle Azerbaycan’da, Denizli markalı ürünlerin taklit edilmesi ve bu ülkeye ihracatın yasal olmayan yollarla engellenmeye çalışılması nedeniyle, konuyla ilgili dosya hazırlayıp Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a iletti.
Victoria’s Secret’ten, Benetton ve Wimbledon’a kadar birçok ünlü firmanın ve önemli organizasyonların havlu ve bornozlarını fason olarak üreten, ABD eski başkanı George Bush’un eşi Laura Bush gibi bir çok ünlü kişi ve kuruluşun ürünlerini tercih ettiği Denizli, tekstil ve konfeksiyon sektöründe son yıllarda kendi yarattığı markalarla da adından söz ettirmeye başladı. Barcelona ve Lionel Messi’nin, çizgi film kahramanları Ben Ten, The Cars, Caillou’nun patentlerini alarak lisanlı nevresim takımlarını üreten Denizlili firmaların oluşturduğu markalar özellikle Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Uzak Asya’da taklit edilmeye başlandı.
EN BÜYÜK SORUN AZERBAYCAN
Zorlu Tekstil’in Taç, Altınbaşak Tekstil’in Altınbaşak Elegant, Grea Soft, Penye De Luxe, Comfy Softy, Makroteks’in Firuze, Gökhan Tekstil’in Soft Cotton, Ozantekstil’in Hobby, Egem tekstil’in Green Black, ecocotton ve Peşkurr markaları son yıllarda taklit edilerek Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika’da satılmaya başlanınca Denizlili firmalar harekete geçti. Bu markaların özellikle Azerbaycan’da taklit edilerek satılması üzerine Denizlili işadamlarının şikayetlerini dikkate alan Denizli İhracatçılar Birliği, Azerbaycan’da incelemeler yapıp, hazırladığı dosyayı geçen hafta Ankara’ya giderek Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a verdi.
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, son bir yıldır, özellikle Azerbaycan’da, Denizli markalı ürünlerin taklit edildiğini ve bu ülkeye ihracatın yasal olmayan yollarla engellenmeye çalışıldığını belirterek şunları söyledi:
"Birlik olarak bu konuda araştırma yaptık ve hazırladığımız dosyayı geçen hafta Ankara’ya giderek Denizli milletvekilleri ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ilettik. Azerbaycan, Dünya Ticaret Örgütü’nü üye olmadığı için bu konuda yasal girişimlerde bulunarak sonuç almamız mümkün değil. Bakanımızdan sorunun karşılıklı görüşmelerle ve iyi ilişkiler kurarak çözülmünü istedik. Bir yıldır Altınbaşak, Zorlu, Makroteks, Gökhan tekstil, Özdilek, Egem Tekstil ve Ozan Tekstil, ürünlerinin taklidi ve ihracat konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar."
Gökhan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gökşin, Soft Cotton markalarının bir çok pazarda kaliteli olduğu için tercih edildiğini, bu nedenle markalarının taklit edilerek Türk Cumhuriyetleri’nde satıldığını söyledi. Gökşin, bir yıldan bu yana Azerbaycan’a yasal bir engel olmamasına rağmen ürünlerinin girişinin engellendiğini belirterek, "Sorunun çözümü için Denizli İhracatçılar Birliği’ne gerekli şikayetlerimizi ilettik. Onlar da dosya hazırlayıp Ekonomi Bakanlığı’na yansıttı" dedi.
Makroteks Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu da "Denizli fason üretimin yanı sıra son yıllarda markalarıyla da pazarlarda söz sahibi olmaya başladı. Denizli markaları kaliteli olmalarından dolayı özellikle Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Uzak Asya’da tercih ediliyor" dedi.