MARDİN merkez ve ilçelerinde falliyet gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) temsilcileri ve üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddeti ve çocuk yaşta kızların evlendirilmesini protesto etti.
Karayolları Parkı'nda toplanan merkez ve ilçelerdeki 9 ÇATOM'a bağlı yaklaşık 500 kadın, ortak bir basın açıklaması yaptı. Sık sık kadınlar lehine slogan atan kadınlar ellerinde, 'Kadın ölümü insanlık ölümüdür', 'Kadın kalkınma demektir', 'Kadının hakkı yaşamın özetidir', 'Susmadık susmayacağız', 'Konuşmuyorlar, konuşamıyorlar, konuşturamıyorlar', 'Kül kedisi değil ev işçisiyiz', 'Mutfaktaki tencere kimin umurunda, bu dünya benim sırtımda', 'Diril, diren özgürleş' yazılı dövizlerle ellerindeki balonları havaya uçurdular.
"KADIN VE ERKEĞİN EŞİT OLDUĞU BİR YAŞAM"
Kadınlar adına konuşan Mardin Medrese-Gül ÇATOM Sorumlusu Dilek Sınavu, Dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların ve kız çocuklarının, giderek artan ve hayatın her alanında maruz kaldıkları cinsiyete dayalı ayrımcılığın engellemeye çalıştıklarını belirterek, "Cinsiyet ve fırsat eşitliği temalı, kadın eşittir sloganımızla, cinsiyet ve fırsat eşitsizliğine karşı bir oluşum içine girdik. Son günlerde artış gösteren kadına şiddet ve çocuk gelinlere karşı kampanyamızın topluma açıklamasını bugün yaptık. Aslında kadın-erkek eşitsizliği çok önemli bir konu. Çocuk gelinler mesela; bölgemizin kanayan yarası. Bu konuda da GAP Kalkınma İdaresi tarafından bir dizi eğitimlerden sonra köylerde ve kent merkezlerinde bizler, çocuk gelinlerin olmaması için eğitimler veriyoruz. Bunun yanısıra aile içi iletişimle ilgili eğitimler vererek, erkeklerin de sosyo-ekonomik sorunlarını gözeterek, bu konuyu işliyoruz. Sadece ata erkil toplum değil, ana erkil bir toplum da istemiyoruz. Herkesin eşit olduğu bir toplumda yaşamak için aileler arasında eğitim seferberliği başlattık" dedi.
"CUMA NAMAZLARINDA HUTBELERLE ERKEKLERE ULAŞTIK"
Kadının önemini anlatacak, işbirliklerine imza attıklarını anlatan Sınavu, "Kadın-erkek eşitsizliğine karşı camilerde de bir dizi program yapacağız. Müftülükle işbirliği kapsamında Cuma namazlarında, bu konuda hutbeler verilmesini sağladık. Bu konuda her kesimle işbirliğine açığız. Çünkü bizler feminel, feminist bir bakış açısı ile bu meseleye bakmıyoruz. Bu konuda ne kadar çok erkeğe ulaşabilirsek, ne kadar çok erkeği bu meselenin içine alırsak, bu konuda daha çok başarılı oluruz" diye konuştu.
"KIZIMLA ARAMIZDA 17 YAŞ FARKI VAR"
ÇATOM kursiyerlerinden Azize Kurtulmuş, küçük yaşta evlendiğini, ancak kızının küçük yaşta evlenmesini istemediğini ifade ederek, "Ben küçük yaşta evlendim, kızımın küçük yaşta evlenmesini istemiyorum. Kızımla aramızda 17 yaş var. Eziyet çektim mi? Evet çektim. Bunun için ben de kızların küçük yaşta evlenmesini istemiyorum. Açıkçası, çocukluklarını yaşasınlar, okullarını okusunlar. Zaten kendiliğinden yaşları gelince evlenebilirler. Burada küçük yaşta evlendirmeler, az bir şey de olsa bilinçlenmişler. Eskiye nazaran daha bilinçli bir şekilde evlendiriyorlar. Bu da eğitimle oldu. Anneler eğitimli olunca, zaten küçük yaşta evliliklerin de önüne geçilmiş oluyor" diye konuştu.

AA-NG-KÜ(GG/AK) (FOTOĞRAF)