Nezir GÜNEŞ- Kadir ÜRÜNDÜ/MARDİN, () - MARDİNLİ 10 kadın, Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR ortaklığıyla açılan, 'Sanata ayna tutanlar' projesi kapsamında, taş işlemeciliği kursuna başladı.
Mardin’de Savurkapı Mahallesinde Halk Eğitim Merkezi ile İŞKUR ortaklığıyla açılan 'Sanata ayna tutanlar' adlı taş işlemeciliği kursuna kayıt yaptıran 13 kursiyerden 10’u kadın. Mardinli kursiyer kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş taş işlemeciliği sanatına yeniden hayat verilmesi için açılan kursta eğitmenleri Veysi Duba’nın talimatlarıyla önce kalemle çizdikleri tasarımları, ardından da bir iğne marifetiyle kullandıkları çekiç ve keski ile taşları işliyor.
Aralarında genç kızların da olduğu kursiyerler, bir yandan öğrendikleri taş işleme sanatıyla gelecekte aile bütçelerine ciddi katkıda bulunmayı hedeflerken, kurs süresince de, İŞKUR’dan aldıkları yevmiyelerle geçimlerini sağlıyor. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez kursa gelen genç kızlar, taşa işledikleri kitabelerin arasında; Arapça Allah ve Hz. Muhammed'in sözleri, Osmanlı tuğrası, bereket duası ile değişik figür ve motifler yer alıyor.
İŞKUR Mardin İl Müdürü Mehmet Akın, ilk kez açılan taş işleme kursunun aynı zamanda Türkiye’de özellikle de kadınlara yönelik açılan ilk taş işleme kursu olduğunu söyledi. Meslek edindirme kursları kapsamında açılan kursta 3'ü erkek 13 öğrencinin eğitim gördüğünü, ifade eden Akın, "Mardin’de açmış olduğumuz taş işletmeciliği sanatı kursuna, bayanlarımız büyük ilgi gösteriyor. Bu kurs, aynı zamanda Türkiye’deki bir ilke de ev sahipliği yapmış oluyor. Taş işleme işi, geçmişten günümüze kadar hep erkekler tarafından yapılıyordu. Ama günümüzde gördüğünüz gibi kursiyerlerimizin 4’te 3’ü bayanlardan oluşuyor. Bayanlarımız, nazik elleriyle adeta oya işler gibi, nakış yapar gibi ellerindeki keskiyle taşı işleyerek hünerlerini gösteriyor. Bundan da büyük keyif aldıklarını görüyoruz. İnşallah bu kursu bitiren bayanlarımız, gelecekte sanatı icra ederek aile ekonomisine önemli bir katkıda bulunmuş olacaklar. İŞKUR olarak, inşallah bu gibi kursların devamını da getirmeye çalışacağız" dedi.
Kursun 4 ay devam edeceğini ve 3’üncü haftaya girdiklerini açıklayan taş ustası Veysi Duva, "Kursumuz güzel gidiyor, kursumuz üçüncü haftasını doldurdu. Kursumuz 4 ay devam edecek, 4 aylık süre, bu sanat için yeterli bir süre değil. Bu sanatın ölmemesi için destek lazım. Sayın Başbakanımız Mardin’e teşrif ettikleri zaman, bu sanatın yaşayan tek ustası olan Yusuf ustamıza o zaman, 'Çarıklı Profesör' diye hitap etmişti. Ve hatta dönemin valisine taş işleme sanatını yaygınlaştıracak bir eğitim alanın açılması talimatı vermişti. Ama maalesef Başbakanımız ayrıldıktan sonra o talimatlar yerine getirilmedi. Biz, Yusuf ustamız hayattayken onun kıymetli tecrübelerinden daha çok kişinin yararlanmasını istiyoruz. Bu vesileyle de kursu açıp, istihdama katkıda bulunmuş olan İŞKUR’a teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
4 yaşındaki kızıyla birlikte kursa katılan ev hanımı Muazzez Ütülü de, "İyi ki bu taş işlemeciliği kursu var. Kızım ile birlikte geliyorum, o da çok sevdi. Buradan ayrılmak istemiyor. Bu sanat Mardin’e değer katıyor" şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden 18 yaşındaki Şehnaz Baykal, açılan kursta bir yandan meslek öğrenmeye çalıştıklarını, bir yandan da aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirterek, gelecekte taş işleme sanatını kendi kuracağı atölyede sürdürmeyi planladığını dile getirdi.
Kültür Bakanlığı’nca hazırlanan ve halen uygulama çalışmaları devam eden kentsel dönüşüm projesinde, kentin 100 yıl önceki haline dönüşümü planlanıyor. Bu konuda gerek resmi, gerekse de özel yapılan yeni binalarda kentin eski mimarisiyle örtüşmesi açısından taş bina kaplama çalışmalarındaki artış dikkat çekiyor.

NG,KÜ(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)