MARDİN'de faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri; hukuki, ahlaki ve vicdani hiçbir engel bulunmadığı gerekçesiyle Meclis'e başörtülü girecek milletvekillerine destek amacıyla basın açıklaması yaptı.
Basın açıklaması altı sivil toplum örgütünün temsilcilerinini katılımıyla Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi Derneği (USTAD) binasında yapıldı. Açıklamayı okuyan USTAD Başkanı Ahmet Akgül, kadın milletvekillerinin Meclis'e başörtüsüyle girmelerinin zamanının geldiğini ve kadın vekillerin Meclis'e başörtüsüyle girme yönünde aldıkları kararın uygun, yerinde ve zamanında alınmış bir karar olduğunu söyledi. Başta Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey’i ve diğer milletvekillerini aldıkları karardan dolayı kutlayan Akgül sözlerini şöyle sürdürdü:
"Allah’ın emri gereği örtünmeyi farklı mecralara çekecek, siyasi hesap bahanesi ile niyet okuyacak insanların göstereceği tutum, art niyetli bir tutum olacaktır. Her defasında özgürlük ve demokrasiden dem vuran insanların söz konusu başörtülü milletvekili olunca göstereceği olumsuz veya duyarsız tepkinin, 28 Şubat cuntasının tavsiye kararlarını, milletin meclisinde devam ettirmek isteyenlerin tepkisi olacağını belirtmek istiyoruz. Halkın iradesinin kendini hissettirdiği, daha sivil ve özgürlükçü bir Türkiye Büyük Millet Meclisi yerine milletin iradesi doğrultusunda seçilmiş, başı açık veya kapalı milletvekillerini, milletin meclisine layık görmeyen jakoben davranışların, geçmişte millet tarafından sandıkta cezalandırıldığı unutulmamalıdır. Bu vesile ile USTAD Sivil İnisiyatif Masası olarak bizler, başta Mardin Milletvekilimiz sayın Gönül Bekin Şahkulubey’i ve diğer milletvekillerimizi, bu kararlarından dolayı kutluyor, özgürlüğünü ilan etmemiş bir meclisin, özgür milleti kavramından bahsedilemeyeceğinden hareketle, almış oldukları kararı destekliyoruz"
"HUKUKİ, AKLAKİ, VİCDANİ HİÇBİR ENGEL YOK"
Ortadoğu Çözüm Platformu Mardin Temsilcisi Osman Yıldız da, 28 Şubat ürünü yasakların sona ermesi ile birlikte devletten hizmet alan veya hizmet veren herkesin önündeki çağdışı engelin kaldırıldığını ifade ederek, "Demokratikleşme paketinde açıklanan hususlardan birisi de kamuda başörtü yasağının sona erdirileceğine dair sayın Başbakan'ın açıklamasıydı. Nitekim ülkenin gerçek ihtiyacından değil, suni gerilimlerden türetilerek mütedeyyin kesimi yıllarca rencide eden ve herhangi bir yasal zemini olmayan 28 Şubat ürünü yasakların sona ermesi ile birlikte, devletten hizmet alan veya hizmet veren herkesin önündeki çağdışı engel kaldırılmış oldu. Kamuda başörtü serbestisinin ardından, bu yıl kutsal hac farizasını eda eden milletvekillerimizin dini inancı gereği, Meclis'e başörtü ile girmelerinde ne hukuki, ne ahlaki, ne de vicdani hiçbir engel bulunmamaktadır" diye konuştu.