İNSAN Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, Mardin Valisi Ahmet Cengiz'in Türkiye'ye girmek isterken açılan ateşle öldürülen 3 Suriyeli ile ilgili yaptığı açıklama nedeniyle halktan özür dilemesi gerektiğini savundu.
Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınmaya çalışan 3 Suriyeli'nin öldürülmesi ile ilgili İHD Mardin Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kaçak geçişlerin öldürülmeye gerekçe olmadığı belirtildi. Açıklamada, son 1 ay içinde Mardin ile Suriye sınırından geçip Türkiye'ye sığınmak isteyen 4 sivilin, askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamlarını yitirdiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:
"En son 17.11.2013 tarihinde Kamışlı ile Nusaybin arasından bulunan Yeniköy civarından sınırı geçmek isteyen 3 sivil insan öldürülmüştür. Sivil insanların bu derece keyfi öldürülmesi artık olağan hale geldi. Öldürülen insanların, sivil oldukları, üzerlerinde herhangi bir silah taşımadıkları, tek dertlerinin, koşulların daha iyi olduğu Türkiye'ye iltica etmek olduğu açıktır. Sınırın kaçak olarak geçildiği iddiası, öldürmelere gerekçe değildir. Sınırda askerler tarafından insan avı başlatılmıştır. Kamu görevlilerinin sivil insanlara karşı işlediği suçlarda korunduğu, cezasızlık politikasının bu anlamda uygulandığı bir ülkede, bu üç insana ait soruşturma da ortadan kaybettirilecektir. İHD olarak diyoruz ki, yaşam hakkı kutsal bir haktır. Mültecilerin yaşam hakkının korunması, uluslararası bir yükümlülüktür. Şu ana kadar gerçekleşmiş bütün sivil ölümler karşısında susmayı tercih eden Mardin Valiliği'ne diyoruz ki, susmak ile siz de bu suçları onaylıyorsunuz demektir. Bir an önce elinizdeki yetkileri kullanarak, sınırda gerçekleşen bu katletmelere bir son verin, derhal bu olay ile ilgili olarak bir açıklama yapın, kamuoyundan özür dileyin."

NG(GG/İD)