MANTAR uzmanı Jilber Barutçiyan, en öldürücü mantarların ilk 48 saat belirti vermeyeceğini söyledi.
İsviçre'de uzun yıllar mantar uzmanı olarak çalıştıktan sonra Türkiye'ye gelen Jilber Barutçiyan, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta mantarlar hakkında bilinmeyenleri anlattı. Mantarın nasıl tüketilmesi gerektiği ile mantardan zehirlenmelere ilişkin önemli bilgiler veren Jilber Barutçiyan, Türkiye'de her mantar zehirlenmesinin ölümle sonuçlandığı yönünde yanlış bir inanış olduğunu söyledi.
Mantarların öldürücü, zehirli, yenen ve yenmeyen diye birbirinden ayrıldığını aktaran Jilber Barutçiyan, öldürücü mantarların tamamının zehirli olduğunu, yenilmesi halinde kurtuluşun mümkün olmadığını dile getirdi.
TÜRKİYE MANTAR ZENGİNİ
Dünya genelinde iki milimetreden büyük olan ve makro mantarlar olarak tanımlanan mantarların yaklaşık 120 bin türünün tanımlanmış durumda olduğunu aktaran Barutçiyan, Türkiye'nin de mantar zengini bir ülke olduğunu ve en az 12 bin tür makro mantarın Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.
ÇİKOLATA KOKAN MANTAR
Mantar tanımlamada kokunun çok önemli olduğunu vurgulayan Jilber Barutçiyan, "Çok enteresan kokusu olan mantarlar vardır. İlla her mantarın kokusu olacak diye bir şey yok ama vanilya, çikolata, ıslak paspas, mandalina kokan mantar var. Tükürmek şartıyla her türlü mantarı tadabilirsiniz. Hiçbir mantar tatmakla, ellemekle, koklamakla kimseyi zehirlemez. En öldürücü mantar bile tükürmek şartıyla hiçbir zehirlenmeye yol açmayacaktır" dedi.
MANTAR ÇOK ÇABUK BOZULUR
Jilber Barutçiyan, mantarların zehirli ya da zehirsiz olduğunu anlamak için hiçbir teknik ya da metod bulunmadığını belirterek, "En öldürücü mantarlarda ilk iki gün belirti de olmaz. Bu mantarlar ilk 48 saat belirti vermez" diye konuştu.
Doğadan mantar toplayanlar için de önemli uyarılarda bulunan mantar uzmanı Jilber Barutçiyan, mantarın asla naylon torba içinde toplanmayacağını ifade etti. Dünyanın en değerli mantarının bile bozulduğu andan itibaren zehirli olduğunu kaydeden Barutçiyan, "Mantarlar çok çabuk bozulan organizmalardır. 48 saatten sonra zehirlenmelere yol açabilir. Hava almayan ortama giren mantarlar acilen bozulur. Mantar sepette toplanır. Kültür mantarları özel naylon poşetlerde satılıyor. Kültür mantarı özellikle her zaman marketten alabileceğiniz bir mantar. Hiç saklamayın. Mantarı pişirin, pişirdikten sonra saklayın. Pişirdikten sonra imambayıldı yemeği ne kadar saklanabilirse mantarı da o kadar saklayabilirsiniz" diye konuştu.
YABANİ MANTARLARI YIKAMAYIN
Özellikle yabani mantarların mümkün olduğunca yıkanmayacağını ve içine su kaçan mantarların bozulmaya başlayacağına dikkat çeken Jilber Barutçiyan, yabani mantarın mecbur kalınıp yıkanması halinde ise sudan çıkarılır çıkarılmaz pişirilmesi gerektiğine değindi. Mantarların bilinenin aksine besin değerinin olmadığını, çok az miktarda protein içerdiğini ve sindiriminin çok zor olduğunu anlatan Barutçiyan, "Haftada yarım kilodan fazla mantar yenilmemesini tavsiye ediyoruz. Mantarlar sadece ağız tadı için yeniyorlar" dedi.