TÜRK Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Ercan Dereli, yaklaşık 40 bin işçinin çalıştığı Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikacılığın gelişmemesinden yakındı. Manisa’da sadece 6 bin işçinin sendikalı olduğunu açıklayan Dereli, "Sanayici sendikalıyı sevmiyor" dedi.
Türkiye’nin en gelişmiş organize sanayi bölgeleri arasında yer alan Manisa Organize Sanayi Bölgesi, sendikacılıkta sınıfta kaldı. 40 bin işçinin çalıştığı ve 200’ü aşkın firmanın faaliyet gösterdiği sanayi bölgesinde sadece 6 bin işçinin sendikalı olduğu ortaya çıktı. Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Ercan Dereli, 200 firmanın 18’inde faaliyet gösterebildiklerini açıkladı. Dereli, "Manisa sanayisinde örgütlenme çok zor oluyor. Hükümetin sendikanın önünü açmasıyla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. İşten çıkarma ve baskıyla karşılaşıyoruz. Bizim elimiz kolumuz kırılıyor" diye konuştu.
BÜYÜK FİRMALAR KARŞI ÇIKIYOR
Bazı işverenlerin ciddi anlamda sendikanın gelmemesi için çaba harcadığını öne süren Dereli, büyük firmaların bunu yaptığını belirterek, “Onları ikna edebildiğimiz takdirde Manisa sanayisinde daha iyi örgütlenebiliriz. Organize sanayi çok büyüdü. Ancak işverenlerin çoğu asgari ücret uyguluyor. Asgari ücretle geçinebilmenin mümkün olmadığı da ortada" görüşünü savundu. 
'AMELE KENTİ İMAJINDAN KURTULAMAZ'
Manisa’da işsizlerin iş beğenmediğine yönelik eleştirileri haksızlık olarak niteleyen Dereli, günde 12 saat çalıştırılmaya mahkum bırakılan ve asgari ücretin dışında az bir mesai ücreti verilen işçilerin böyle işlerde çalışmak istemediğini kaydetti. Kentin ucuz işgücü imajından kurtulması gerektiğinin altını çizen Dereli, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ücret politikasının asgari ücretin üzerine çıkamadığını savundu. Türkiye’de sanayisi gelişmiş diğer illerde sendika örgütlenmesinin daha yüksek olduğunu ifade eden Dereli, özellikle Bursa’da sendikalı sayısının daha fazla olduğunu kaydetti. Dereli, köklü firmaların sendika konusunda ikna edilememesi halinde Manisa’nın amele kenti imajından kurtulamayacağını savundu.