Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce düzenlenen 'Çiftçi Tarla Okulu Projesi' ile üreticiler, uygulamalı eğitim alıyor. Eğitimin amacı, sağlıklı ürün yetiştirip insanlara ve çevreye duyarlı olmayı sağlamak olarak açıklandı.
Turgutlu’ya bağlı Kabaçınar Mahallesi’nde kiraz yetiştiriciliği konusunda eğitim veren 'Çiftçi Tarla Okulu'nu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, ziyaret etti. Üreticilerle biraraya gelen Çebi, kiraz bahçesinde uygulamalı eğitime katıldı. Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı ve Ziraat Mühendisi Öner Demir, eğitimlerde anlattığı bahçe tesisi, toprak işleme, fidan dikimi, gübreleme, sulama, çeşitler, döllenme biyolojisi, hastalıklar ve zararlılar ile mücadele konularını, ayrıca çiftçilerle uygulamalı işledi.
Eğitim sonrası üreticilere seslenen İl Müdürü Hasan Çebi, “Manisa’da tarımsal faaliyetlerin dünden daha iyi olması için her gün yeni bir değişiklik getirmeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi 'Çiftçi Tarla Okulu Projesi'dir. Hem uygulamanın bizzat içerisinde, hem de kendi tarlanızda her gün karşılaştığınız sorunları burada öğrenerek çözeceksiniz. Yani kendi tarlanızın bir nevi uzmanı olacaksınız. Bunun için de hem iyi bir gözlemci, hem eğitimci hem de iyi bir araştırmacı olmanız gerekiyor. Her gün karşılaştığınız problemleri nasıl değerlendirmeniz, nasıl karar vermeniz gerektiği konusunda arkadaşlarımız, sizlere bu konuları daha detaylı ve bilimsel bir şekilde öğretecektir. Çiftçi tarla okullarımız, entegre mücadele metodlarının hepsini kapsar. Entegre mücadelede uygulanan metotlar burada aynen uygulanacaktır. Bunun için sizlerin bu metotları öğrenmeniz ve öğrenmiş olduğunuz bu metotların nasıl uygulandığını da bilmeniz gerekmektedir” dedi.
2013 yılında iki okulla bu projeye başlamış olduklarını ifade eden Çebi, “Çiftçi Tarla Okulları Projesi, şu anda 17 İlçemizde 29 okulla ve 571 öğrencisiyle devam ediyor. Bağ konusunda 12, zeytinde 8, kirazda 6 çiftçi tarla okulumuz bulunmaktadır. Bunun yanında çilekte, kavunda, karpuzda toplamda 29 çiftçi tarla okulumuzda bu yıl düzenlemiş olduğumuz eğitimler devam etmekte. Buradaki asıl gayemiz sağlıklı ürün yetiştirmek. Bunun için de hem insanlarımıza hem de çevreye duyarlı olmamızı sağlamak için bu tarla okullarını açıyoruz” diye konuştu.

MHÖ(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)