MANİSA Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yusuf Enli, Ege Bölgesi’nde en fazla kar yağan Balıkesir’de otomobillere takılması zorunlu olmayan kar lastiğinin Manisa’da zorunlu hale getirilmesine karşı çıktı.
Sürücülerin karlı ve buzlu yollarda güvenli seyahat etmelerini sağlamak için daha önce yasal olarak kamyon, otobüs ve minibüs gibi büyük araçlarda takılması zorunlu olan kış lastiği, genelgeyle kış şartlarının ağır geçtiği illerde otomobiller için de zorunlu hale geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 15 Aralık Genelgesi ile 54 ilde geçerli hale getirilen uygulama tüm araçlar için kapsam içine alındı. Denetimlerde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 30/1-a maddesine göre kar lastiği takılmayan araçlara 77 lira idari para cezası kesilecek. Aynı durumdan ikinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilecek.
'GENELGE GÖZDEN GEÇİRİLSİN'
Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yusuf Enli, daha önce Valiliklerin yetkisi dahilinde olan kar lastiği uygulamasının 15 Aralık’ta Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesine çevrildiğini söyledi. Enli, "Maalesef Türkiye’de bir kaza olunca hemen iş masa başında genellemeye dökülüyor. Biz de araçlarda tüm önlemlerin alınması taraftarıyız. Fakat Ege Bölgesi’nde Manisa, Denizli ve Uşak var. Denizli ve Uşak’ta kar yağıyor. Fakat en fazla karın yağdığı yolların kapandığı Balıkesir kar lastiği kapsamında olmazken, kar yağmayan Manisa, kar lastiğinin takılmasının sorunlu olduğu iller arasına alınıyor. Manisa’da 485 bin motorlu araç var. Hepsi taktırmaya kalkışsa neredeyse 2 milyon lastik gerekir. Manisa’nın Demirci, Gördes gibi kar yağan yüksek ilçelerinde bu uygulama yapılsın. Ama kar yağmayan diğer yerlerinde uygulanmasın. Konfederasyon olarak bu genelgenin tekrar gözden geçirilmesi için girişimlerde bulunduk" dedi.