Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/ MANİSA, () - MANİSA’nın Köprübaşı İlçesi’ndeki eski uranyum madeninin yaydığı radyoaktif kirliliğin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen izleme değerlerinin altında çıktığı bildirildi.
Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada, Köprübaşı’nın Kasar Köyü yakınlarındaki eski maden sahasında lokal olarak ortalama doğal radyasyon seviyesinden yüksek olan doğal radyasyon değerleri olduğu yönünde bazı basın organlarında haberler yer aldığı hatırlatılıp, 'Bunun üzerine 21 Ocak’ta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince gerekli ölçümler yapılarak alınan ölçüler değerlendirilmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) gönderilmiş ve yerinde inceleme yapılması için TAEK’den ekip istenmişti. 24 Ocak’ta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, TAEK ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü uzman ekiplerinden oluşan bir heyet tarafından bölgede su, bitki ve toprak numuneler alınarak TAEK’a bağlı laboratuvarlarda gerekli analizler yapılmış ve analiz sonuçları TAEK’in resmi internet sitesinden kamuoyuna duyurulmuştu. Alınan su numunelerinin radyoaktivite değerleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen izleme değerlerinin altında olup 17 Şubat 2005 tarihli 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelikte belirlenen içme suları için belirtilen standartları karşılamaktadır' denildi.
Açıklamada, bitki numunelerinin analiz sonuçlarının da Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesinin raporunda verilen dünyadaki diğer ülkelerde yapraklı bitkilerde gözlenen aktivite değerleri aralığında olduğu vurgulandı. Bu bitkilerin tüketilmesinin kısıtlanmasını gerektirecek bir durum söz konusu olmadığının da belirtildiği açıklamada, 'Kasar, Topallı ve Tomaşa sektörlerinde topraktan ve uranyum cevherinin yüzeye en yakın olduğu ve mostralık olarak tabir edilen yerlerden alınan numunelerdeki değerler uranyum cevherinin olduğu bölgelerde zaten beklenen değerlerdir. Diğer ülkelerde de yerleşim yerlerinin bulunduğu benzer bölgeler bulunmaktadır' ifadelerine yer verildi.
27 Şubat’ta Köprübaşı’na bir RESA istasyonu kurulduğu ve bu istasyondan alınan verilerin TAEK’in internet sayfasından yayınlanmaya başlandığı da belirtilip, 'Yapılan ölçüm ve analizler sonucunda, bölgede, su kullanımı ve üretilen gıdaların tüketimi açısından herhangi bir önlem alınmasının gerekmediği değerlendirilmektedir' açıklaması yapıldı.

MHÖ (İÖ/RT)