MANİSA Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Sunay Hacıoğlu, TBMM’den geçen yeni torba yasa ile artık hekimlerin sokaktaki acil durumlara müdahale etme hakkının kalktığını belirterek, “Acil durumlarda o kişiye müdahale etmememiz bizim ettiğimiz yeminimize aykırı” dedi.
Manisa Tabip Odası, TBMM’den geçen ve onaylanması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan sağlıktaki torba yasaya karşı olduklarını açıkladı. Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Aile Hekimi Dr. Sunay Hacıoğlu, torba yasanın sağlıkta büyük sıkıntılara sebep olacağını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı’nın onayını bekleyen torba yasanın en büyük olumsuzluğunun aile hekimlerine zorunlu nöbet sistemi getirmesi olduğunu söyleyen Sunay Hacıoğlu, “Eğer torba yasa kabul edilip, onaylanırsa aile hekimlerine acil servislerde zorunlu nöbet sistemi gelecek. Ayda 8 saatten az olmayacak şekilde acil servislerde nöbet tutacak. Ama ucu açık bir uygulama olduğu için ayda kaç saat acil serviste nöbet tutulacağı belli değil. Hafta içi 08.00-17.00 arası çalışan ve her an acil durumlara giden aile hekimine böyle bir zorunluluğun getirilmesini istemiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde bu torba yasa ile yayınlamayı düşündüğü ’Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmelik Değişikliği’ ile Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının ücretlerini düşüreceği, yeni ek görev ve sorumluluklar getireceği, kazanılmış hakları geriye götüreceği anlaşılıyor” diye konuştu.
“SOKAKTAKİ ACİL DURUMLARA MÜDAHALE EDEMEYECEĞİZ”
İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında birçok hekimin sokaklarda ve camilerde yaralılara bakması durumunun yeni torba yasanın içerisine dahil edildiğini iddia eden Dr. Sunay Hacıoğlu, yasanın onaylanması halinde hekimlerin artık sokakta acil vakalara bakamayacağını söyledi. Dr.Hacıoğlu, “İstanbul’daki gezi olaylarında birçok hekim caddelerde, sokaklarda ve camilerde yaralanan şahıslara müdahale etti. Yeni yasadan sonra hekimler artık sokaktaki acil bir duruma müdahale edemeyecek. Yasada aynen ’Hekimler ruhsatsız yerlere de acil durumlara müdahale etmesi yasaktır’ deniyor. Yani hekimin müdahale edebilmesi için yerin ya hastane ve poliklinikler olması gerekir. Eğer dışarıda herhangi bir kazaya veya acil bir duruma müdahale ederse ya 1 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezasına veya para cezasına çarptırılacak. Acil durumlarda o kişiye müdahale etmememiz bizim ettiğimiz yeminimize aykırı” diye konuştu.
Dr. Hacıoğlu, yeni yasanın içindeki birçok maddenin düzeltilmeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmaması gerektiğini belirterek, “Onaylandığı taktirde hekimlerin anayasal hakkı olan eylemleri de artarak devam edecek” diye konuştu.