Nermin UÇTU/MANİSA, () - MANİSA Mimarlar Odası Başkanı Atilla Efendioğlu, son zamanlarda yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomi ve özellikle inşaat sektörü üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirterek, daire satışlarının 2 yıllık süreçteki en alt düzeye indiğini açıkladı. Efendioğlu, talepte bir sorun olmadığını ancak arzı attıracak önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.
Siyasetteki gelişmeler ve ekonomiye etkileri Manisalı mimarları sarstı. Manisa Mimarlar Odası Başkanı Atilla Efendioğlu, sektörün büyük bir durgunluk yaşadığını aktardı. Yaz döneminde başlayan yavaşlamanın aralık ayı içindeki siyasi gelişmelerle doruk noktaya çıktığını dile getiren Efendioğlu, “Bu gelişmeler inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Lokomotif bir sektör olan ve 350 sektörü doğrudan ilgilendiren inşaat sektörü sıkıntıya düştü. Aralıktan sonraki siyasi hayattaki gelişmelerin olumsuz etkileri günümüzde yoğun şekilde yaşanıyor” dedi.
İnşaat sektörünün içindeki konut sektöründe sıkıntının daha çok hissedildiğini aktaran Efendioğlu, konut faizlerinin aralık ayında 0.80 iken Mart 2014’te 1.2’ye çıktığını belirterek, bu gelişmenin faizin kendi içinde yüzde 50 artış göstermesine neden olduğunu söyledi. Efendioğlu, “Gerek siyasi sebepler gerek konut kredi faizlerinin artmış olması daire alıcısını olumsuz etkiledi. Daire satışları nerdeyse 2012-2013 toplam süreci içinde en alt düzeye indi. 2 aylık süreç içinde dolar ve euronun yüzde 15-20 civarında artışı inşaat maliyetlerini de aynı oranda arttırdı. İnşaat sektörünün büyük bir kısmı euro ve dolara endeksli. Hal böyle olunca piyasa finansmanı ve imalatlar açısından yükselme inşaat sektörünü olumsuz etkiledi” diye konuştu.
“ARZI ARTTIRACAK ÖNLEMLER ALINMALI”
Sektörün içine düştüğü sıkıntıdan kurtulması için arzı arttıracak önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Efendioğlu, “Talepte bir sıkıntı yok. Arzı arttıracak finansal desteklerle bu konunun çabuk çözüm bulacağına inanıyorum” dedi. Manisa genelinde odanın 500 üyesi bulunduğunu aktaran Efendioğlu, yerel seçimlerin ardından sektörün biraz rahatlayacağını ancak önümüzdeki 6 aylık sürecin yavaş bir şekilde geçeceğini dile getirdi. Manisa’da yeni konut alanlarının üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Efendioğlu, kentsel dönüşümden yararlanarak mevcut kötü durumdaki alanların yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Efendioğlu, yerel seçimlerin ardından yapılacak yeni imar planı ile sektörün Manisa’da biraz daha rahatlayacağını kaydetti.

NU(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)