Türkiye'nin alevlerle mücadelesi sekizinci gününe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre 6 ilde 11 ilde yangınla mücadele devam ederken 32 ilde 152 yangın kontrol altına alındı. Yangınlarda bugüne kadar Muğla'da 1 Antalya'da ise 7 kişi hayatını kaybetti. Orman yangınlarıyla mücadeleye Azerbaycan, İran, Rusya, Hırvatistan, İspanya ve Ukrayna'dan toplamda 18 hava aracı destek veriyor.

Milas'taki orman yangını henüz kontrol altına alınamadı. Tüm çabalara rağmen havanın kararmasıyla birlikte karadan süren söndürme çalışmaları yetersiz kalıyor.

Alevlerin santrale yaklaştığı belirtilirken Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, alevlerin santrale kadar geldiğini ve tehlikenin giderek büyüdüğünü söyledi.

Alevler santrale yaklaştı

Sanatçı Mustafa Sandal, Instagram hesabından duyurduğu Milas'taki yangınla ilgili olarak yolların kapalı olduğunu ve çalışmalara katılamadığını söyledi. Sandal, oyuncu İbrahim Çelikkol'un kendisine gönderdiği videoları hesabından paylaşarak yangının termik santralin yakınlarına kadar geldiğini ve sanatçı arkadaşlarının da çalışmalara katıldığını söyleyerek o anlara ilişkin videoları yayınladı.

Ören'deki termik santrale doğru ilerleyen yangına müdahale edenler arasında  oyuncu İbrahim Çelikkol da yer aldı. Hortumu sırtına alan Çelikkol'un alevlerle mücadele ettiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Kıyıkışlacık'ta orman yangını

Termik santral tehlikesi devam ederken bir acı haber de Kıyıkışlacık'tan geldi. Milas Belediye Başkanı Tokat, twitinde "Bu büyük yangının Termik santralin dibine geldiği ve tehlikenin tepe noktaya ulaştığı bu dakikalarda Kıyıkışlacık’tan gelen büyük yangın haberi yüreğimize korku saldı. Gelişmeleri öğrenmeye çalışıyorum." ifadesini kullandı.

7 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangın bölgeleri olan Muğla'da tedavisi devam eden 36 hasta olduğunu ve 1 kişinin vefat ettiğini, Antalya'da ise tedavisi devam eden 11 hasta olduğunu ve 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

18 hava aracı yangın alanında

Orman yangınlarıyla mücadeleye Azerbaycan, İran, Rusya, Hırvatistan, İspanya ve Ukrayna'dan toplamda 18 hava aracı destek veriyor.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), "152 yangını kontrol altına aldık, 6 ilde 11 orman yangını devam ediyor" açıklaması yaptı.

Savaştepe'deki yangın kontrol altına alındı

Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.
Akpınar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye, yangın söndürme helikopteri ile 6 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 2 su ikmal aracı, 4 iş makinesi, 3 itfaiye aracı ve çok sayıda işçi sevk edildi.

Ekipler, yaklaşık 10 hektarlık kızılçam alanında etkili olan yangını kontrol altına aldı. Rüzgarın etkili olduğu bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

İşte dakika dakika gelişmeler

FAHRETTİN ALTUN: BİLGİ KİRLİLİĞİNİ DE TEMİZLEYECEĞİZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter hesabından Türkiye genelinde mücadele edilen yangınlarla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"Yeşil Vatanımızdaki yangınları söndürmek için canla başla çalışan görevlilerimize ve vatandaşlarımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Onların fedakarlıkla yürüttüğü mücadeleyi, kamuoyuna aktarmak için aynı özveriyle görev yapan medya mensuplarına da teşekkür ediyorum."

"Ayrıştırıcı ve tahrik edici söylemlere vereceğimiz en güzel yanıt her zaman olduğu gibi yine birlik ve beraberliğimiz olacaktır. İçimizi yakan yangınların oluşturduğu duyarlılıktan nemalanmaya çalışanların sebep olduğu bilgi kirliliğini de temizleyeceğiz."

"Bu süreçte yangınlar dolayısıyla kamuoyunda oluşan hassasiyeti yanlış yönlendirecek sağlıksız bilgi ve haberlerin de dolaşıma girdiğine şahit oluyoruz. Vatandaşlarımızdan, iyi niyetlerini suiistimal eden kasıtlı paylaşımlara karşı dikkatli olmalarını rica ediyoruz."

Ayrıştırıcı ve tahrik edici söylemlere vereceğimiz en güzel yanıt her zaman olduğu gibi yine birlik ve beraberliğimiz olacaktır.

İçimizi yakan yangınların oluşturduğu duyarlılıktan nemalanmaya çalışanların sebep olduğu bilgi kirliliğini de temizleyeceğiz.

MSB GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

 Milli Savunma Bakanlığı, Muğla’nın Dalaman ilçesindeki Türk Silahlı Kuvvetlerinin yangınlara müdahale görüntüleri paylaştı.

Bakanlık twitter'dan yaptığı açıklamada "Türk Silahlı Kuvvetleri terörle mücadelede, yangınla mücadelede her zaman ve her yerde milletinin emrinde, milletinin yanında…" ifadesi kullanıldı.

KÖYCEĞİZ'DE 5 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki orman yangını nedeniyle 5 mahalle tahliye edildi. Şu ana kadar Köyceğiz balını yapan arıların bulunduğu 2 bin hektarlık alanın yandığı tahmin ediliyor.

Perşembe günü ilçe merkezine yakın bölgedeki Yeşilköy’de başlayan yangın bugün yerleşim yerlerine tehdit edince ilçeye bağlı Çayhisar Mahallesi, Kavacık Mahallesi, Pınar Mahallesi Ören Yeri, Zeytinalanı Mahallesi Akyaka mevkii, Taşdibi mahallelerindeki vatandaşlar tahliye edildi.

İhlas Haber ajansı'nın verdiği bilgiye göre saat 16.30 sıralarında Çayhisar’ın arkasında bulunan dağın diğer tarafında bulunan alevler, yaklaşık 1 saat içinde rüzgarın etkisi ile Çayhisar’a ulaştı.

Zaman zaman metrelerce uzaktan alevlerin çıktığı gözlendi. Bazı ahır ve evlerin yakınına düşen ve büyümeye başlayan alevlere vatandaşlar anında müdahale etmesi ile şu ana kadar yapılarda ciddi bir hasarın oluşmadığı öğrenildi.

AYDIN'DA İKİ ORMAN YANGINI

 Aydın'ın Bozdoğan ve Karacasu ilçelerinde çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor.

Alınan bilgiye göre, Bozdoğan ilçesinin Başalan Mahallesi'ndeki ormanlık alandan yükselen dumanı fark eden vatandaşlar, durumu itfaiye ve Orman İşletme Şefliğine bildirdi.

Yangın, Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı arazözler ve Bozdoğan Belediyesine ait iş makineleriyle söndürülmeye çalışılıyor.

Karacasu ilçesindeki Alemler Mahallesi Karıncalı Dağı eteklerindeki ormanlık alanda çıkan yangına da orman işletme ve itfaiye ekipleri ile vatandaşlar müdahale ediyor.

Bakan Kurum'dan Manavgat'a ziyaret

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınları nedeniyle bölgede incelemelerde bulundu, yangından etkilenen vatandaşlarla bir araya geldi.

Manavgat ilçesindeki orman yangınlarına ekipler, karadan ve havadan müdahale ediyor.

Bakan Kurum, Gebece Mahallesi'nde orman yangınlarını gezdi. Yangın söndürme çalışmalarına katılan itfaiye ekipleri ve vatandaşları da ziyaret eden Kurum, yanan evlerin olduğu bölgede hasar tespit çalışmalarını yerinde inceledi.

Ardından Hocalı Mahallesi'ne geçen Kurum, camide vatandaşlarla bir araya geldi. Kurum, Aksaz ve Karaöz mahallelerinde de incelemelerde bulundu. Karaöz Mahallesi'nde yangında evleri hasar gören İbrahim Deniz ve engelli eşi Ayşe Deniz'i ziyaret eden Kurum, aileye geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Kurum, daha sonra Ulukapı Mahallesi'ne geçerek vatandaşların taleplerini dinledi. Vatandaşların su sıkıntısı yaşadıklarını belirtmesi üzerine Kurum, gün içerisinde mahalledeki su sorunun çözülmesi için talimat verdi.

Kurum'a incelemeleri sırasında Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük eşlik etti.

orman yangını Antalya Manavgat Marmaris Bodrum