MİLLATTAN önce bölgede yaşayan Mamutun fosilleri Edirne Müzesi’in en değerle eserleri arasında yer alıyor. Mamutlara ait fosiller ziyaretçilerin ilgi odağı.
Edirne Müzesi’nde Arkeolog olarak görev yapan Şaban Kırçıl, neslinin yaklaşık 4 bin yıl önce tükendiği bilinen Mamutlara ait ilk fosilin Kapıkule Sınır Kapısı bölgesinde 1968 yılında bulunduğunu ve kurum tarafından satın alındığını söyledi. Arkeolog Kırçıl, ilk fosilin Mamutun ayak eklem kemiğine ait olduğunu söyleyerek, “Edirne merkez köy ve çoğunlukla Kapıkule bölgesinde Mamut fosillerine rastlandı. Daha sonra Edirne bölgesindeki taş ocaklarında da çok sayıda fosil bulundu. Fosillerin Mamutların ön ayak ve diğer uzuvlarından oluşuyor. Müzemizin ziyaretçileri Mamut fosillerine büyük ilgi gösteriyor ve daha detaylı bilgi almak istiyorlar” dedi.
NESLİ TÜKENDİ
M.Ö. 1700 yıl önce nesli tükenen Mamutların yok olmasında bilim adamları insanların bilinçsiz avlamalarını gösteriyor. Bazı bilim adamların ise dünyaya çarpan bir meteor sonrası neslinin tükendiğini ileri sürse de, Mamutların yok oluşu ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamıyor. Buz çağında kuzey yarımkürenin ılıman bölgesinde yaşayan Mamutların, zamanla soğuk bölgelere göç ederek yaşadığı biliniyor.Türkiye’de yaşamış Mamutlarla ilgili ilk fosil 1961 yılında Kahramanmaraş ’ta bulundu.