MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman'ın Gürcüş İlçesi'ne bağlı Vergili Köyü'nün Kürtçe adı olan ve 'Vergisiz' anlamına gelen, 'Becirman' tabelasını kendisi astı. Köye yıllarca haksızlık yapıldığını söyleyen Bakan Şimşek, "Vergisiz anlamına gelen Becirman, Osmanlı döneminde vergiden muaf tutulan bir yerdi. Ancak, Türkçe olarak ismi 'Vergili' olarak değiştirilmişti. Biz şimdi gereğini yaptık ve köye asıl ismini verdik" dedi.
Seçim bölgesi Batman'da incelemelerde bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Seyit Bilal Türbesi'nin bulunduğu Gercüş'ün Vergili Köyü'ne eski isminin verildiği tabela takma törenine katıldı. Vali Vekili Mustafa Adil Tekeli, Milletvekili Ziver Özdemir ve bazı il yöneticilerinin katıldığı törende köy tabelasının değiştirilmesini olumlu bir adım olarak gördüklerini ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, şöyle dedi:
"Türkiye'nin farklılıklarını zenginlik görüyoruz. Temel, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi ve demokratik hakların genişletilmesi konusunda mesafe katettiğimize de inanıyorum. Bugün sembolik bir adım atıyoruz. Hükümetimizin Meclis'te kabul ettiği demokratikleşme paketinde isimleri zamanla değiştirilen ve Türkleştirilen köylerimize eski isimlerin iadesini sağladık."
Maliye Bakanı Şimşek, Kürtçe'de "Vergisiz" anlamına gelen Becirman köyüne uzun yıllar büyük haksızlık yapıldığını da belirterek, şöyle konuştu:
"Osmanlı döneminde Becirman vergiden muaf tutulan bir yerdi. Ancak, bu isim daha sonra Türkçe olarak Vergili diye değiştirilmiş. Orjinal ismiyle ters bir anlam taşıyordu. Köylülerin verdiği kararla Bakanlar Kurulunda bu ismin onaylanmasıyla bu köy tekrar orjinal ismine kavuştu. Ülkemizin daha da demokratikleşmesi için vatandaşların temel hak ve özgürlüklerin artmasına yönelik çalışmalara devam edeceğiz. Çözüm süreci, kardeşliğimizin pekişmesi açısından çok önemlidir. Herkesin sürece sahip çıkmasını istiyoruz."
Bakan Şimşek, köyün Kürtçe isminin yer aldığı tabelayı kendisi asarken, Becirmanlılar Derneği Başkanı Mecit Aslan ve ikinci başkan Mehmet Emin Badur, isim değişikliği nedeniyle düzenledikleri törene katılan Bakan ve beraberindekilere teşekkür etti.
AA(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)