İdris TİFTİKÇİ /İSTANBUL,() İstanbul'da düzenlenen 19. Dünya Yatırım Konferansı'na Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. Konferansta İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yer aldı.
Konferansın açılışında Soma maden ocağında hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulunuldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasına Soma'da gerçekleşen faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Bakan Şimşek ve Vali Mutlu'nun Soma maden ocağında hayatını kaybeden madenciler için yakalarına siyah kurdele taktıkları görüldü.

"ENFLASYON ORANIMIZIN ŞU ANDA TEK HANEYE İNMESİ BÜYÜK BAŞARI"
İngilizce yaptığı konuşmasında Türkiye'nin finansal krizi kısa sürede atlattığını ve önemli bir büyüme noktası içerisinde olduğuna değinen Şimşek, "Asya gerçekten fenomenel bir ilerleme yaşadı ama Türkiye'nin de önemli bir ilerleme sağladığını söyleyebiliriz" dedi. Dış talebin yükselmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak jeopolitik bazı sorunlarla uğraşmak durumda kaldıklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Bu da finansal mali önlemlerin sıkılaştırılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bizim en büyük ticari alanımız Avrupa olduğu için oradaki rakamlara bakılması gerekiyor. Oradaki üretim çıktılarımız hala yüksek. Geçtiğimiz yıllar içerisinde baktığımızda 2008'in başlangıcından itibaren 5,3 milyon yeni istihdam yaratmış durumdayız. Küresel finansal krizi düşündüğünüzde bu gerçekten çok büyük bir başarı. Cari açıkta yüksek bir rakamla karşı karşıyayız. Tarihsel perspektiften bakıldığında enflasyon oranımız şu anda kendi içerisinde ufak bir yükselme yaşasa da tek haneye inmesi büyük başarı ama bizim yüzde 1-2-3'e çekmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE ÇOK UZUN ZAMANDIR İSTİKRARLI REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRMEKTE"
"Özelleştirme süreci içerisinde sermaye piyasasında faaliyette bulunan pek çok şirketin ilgilenebileceği alanlar bulunuyor" diyen Şimşek, şu anda bir Çin bankasının Türkiye'de banka kurmak için çalıştığını da belirtti. Bakan Şimşek, "Türkiye'de iyi bir bankacılık var ama İslami finans açısından gidilecek çok yol var" dedi. Son 10 yıldaki reformlar sayesinde uluslararası yatırımcılar bakımından cazip duruma gelen Türkiye'nin çok önemli bir iç pazara sahip olduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, "Çalışan uluslararası şirketlere bakıldığı zaman, 10 yıl önce 3 bin 200 şirket varken şubat ayı itibariyle bu rakam, 37 bin 737'ye ulaştı. Gelecek 10 yıl içinde de bu rakamı ikiye katlamayı planlıyoruz." şeklinde konuştu. Bakan Şimşek, "Doğrudan yatırımların akışına bakıldığı zaman 1980-2002 yıllarında toplam 14,8 milyar dolarlık bir rakam söz konusu iken şimdi 140,6 milyar dolarlık bir rakam söz konusu. Bu rakam göreceli olarak da Türk ekonomisinin kuvvetli olduğunu göstermekte. Türkiye çok uzun zamandır istikrarlı reformlar gerçekleştirmekte ve bunun meyvelerini yemektedir" ifadesini kullandı.
İD(FOTOĞRAF)