Cevat DANIŞ/MUŞ, () - TÜRKLERİN Anadolu'ya girişi olan Malazgirt Zaferi'nin 943’üncü yıl dönümü, Muş’un Malazgirt İlçesi'nde düzenlenen törenlerle kutlandı.
Malazgirt'te düzenlenen törenlere Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Ak Parti Muş milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Malazgirt Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, kamu kurumlarının müdürleri ile 1071 genç tarihçi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu topraklarda 943 yıl önce şanlı bir destan yazıldığını, bunu '1071 ruhu' olarak adlandırdıklarını söyledi. Bakan Kılıç, şöyle dedi:
"Sözlerin değil, tarihin konuştuğu bir noktadayız. Bu günümüz kutlu olsun. 1071'de Sultan Alparslan ve askerini zafere götüren birlik ve beraberlik, kardeşlik ruhu daim olsun. Bu ülkenin birliğine kastedenlere Rabbim fırsat vermesin. Anadolu'nun anahtarını aziz millete teslim edenlerden Allah razı olsun. Bizlere utanılacak değil, gurur duyulacak, zengin bir tarih bıraktılar. Malazgirt bu tarihin en parlak noktalarından biridir. Sultan Alparslan bu tevekkül dolu, kendini adamışlık ruhla yola çıktı. Bu yürüyüşün adı büyük ve güçlü Türkiye yürüyüşüdür. İşte bu inanmışlıkla, adanmışlıkla, savaşa giren Sultan Alparslan bugünlere ulaşmamızın temelini attı. Yıllar evvel Başbakanımız ve seçilmiş cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Biz kefenimizi giyip yola çıktık' derken bu ruhu işaret ediyordu."
Yapılan konuşmaların ardından temsili Sultan Alparslan gazileri ile birlikte tören alanına giriş yaparak Anadolu'nun anahtarını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a teslim etti. Temsili olarak yapılan törenlerine kır atının üstünde katılan oyuncu Cemal Hünal da Sultan Alparslan'ın yaverini canlandırdı.
Türkiye'nin değişik illerinden gelen 1071 tarihçinin buluştuğu Malazgirt Zaferi kutlamalarında, çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödülleri verildi.

FOTOĞRAFLI