MAKİNE Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Mustafa Özkan, enerji tasarrufu ve hava kirliliği konusunda vatandaşları uyardı. Özellikle ev kadınlarına  yönelik tasarruf ipuçları veren Özkan, "Derin dondurucudan çözülmesi için çıkarılan yiyecekleri buzdolabının içinde çözülmeye bırakın, bu yiyecekler çözülürken dolaba soğukluk vereceği için enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Eğer buzdolabına sıcak yiyecekler koyarsanız enerji tüketiminiz artar" dedi.
Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Mustafa Özkan, oda hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında enerji tasarrufu, doğalgaz ve soba kullanımı konusunda  önemli ipuçları verdi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak Enerji Verimliliği Kongreleri düzenlediklerini dile getiren Özkan, konuya kamuoyunun bilgi sahibi olması için sahip çıktıklarını söyledi.
BAKAN YILDIZ'IN KATILMAMASINA ELEŞTİRİ
Özkan, bu kongrelere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın kentte olmasına rağmen katılmamasını da eleştirerek, "Salon doldu ancak Bakanımızın toplantıya gelmemesi bizleri üzmüştür ve bu konu altı çizilmesi gereken bir konudur" diye konuştu. MMO Kayseri Şubesi olarak enerji sorununun çözümü noktasında üzerlerine düşen her türlü teknik görevi milli ekonomi adına ve bunun yanında gelecek nesiller adına gönüllü olarak kabul ettiklerini ifade eden Özkan, enerji tasarrufu ve hava kirliliği konusunda şu uyarılarda bulundu:
"Doğalgaz sobasının filtreleri ayda bir kez temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Kullanılmayan baca delikleri kapatılmalıdır. Doğalgaz ısınma aracı alımında verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir. Bacalı doğalgaz cihazları dolap içerisine yerleştirilmemelidir. Bu durum cihazın ortamdan hava almasını engeller ve verimini düşürür. Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz dışarıda 15 derecenin, içeride ise 20 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmaması gerekmektedir. Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık 15 derecenin altına düşmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Soba ve kalorifer kazanları ile bacaların periyodik temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır."
EV KADINLARINA TASARRUF İPUÇLARI
Açıklamasında ev kadınlarına da enerji tasarrufu sağlayacak bazı önemli ipuçları veren Özkan şunları kaydetti:
"Evlerdeki normal lambalar tasarruf lambaları ile değiştirilerek, 5 kat daha az enerji kullanılabilir. A ve üstü enerji sınıfına sahip elektrikli ev aletleri satın alınarak ortalama enerji tüketiminde yüzde 45 tasarruf sağlanabilir. Saniyede 1 damla su akıtan musluğu tamir ettirerek, yılda 1 ton su tasarrufu sağlanabilir. Derin dondurucudan çözülmesi için çıkardığınız yiyecekleri, buzdolabının içinde çözülmeye bıraktığınızda, bu yiyecekler çözülürken dolaba soğukluk vereceği için enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Buzdolabına sıcak yiyecekler koymak ise tam aksine enerji tüketimini arttırır. Ütünüzün fişini, ütüleme işi bitmeden birkaç dakika önce prizden çekin ve son çamaşırınızı ütünün içinde kalan ısı ile ütüleyin. Çünkü 1500 Watt bir ütüden 5 dakika tasarruf etmek, 15 Watt bir ampulü 8 saat bedava çalıştırmak demektir. Saç kurutma sürenizi yüzde 10 azaltarak, yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi dolu çalıştırarak da enerji tasarrufu sağlanacaktır."
CZ(OE/COŞ)