MALTEPE'de bir inşaatın temel atma çalışmaları sırasında yol bir bölümünde çökme meydana geldi. Çökme sırasında yol kenarındaki çöp konteynerları inşaat alanına düştü. Sarsıntı nedeniyle çevre apartman sakinleri 'deprem oldu' zannederek sokağa fırladı.
Zümrütevler Mahallesi, Semaden Sokak'ta dün akşam saatlerinde bir inşaat firması tarafından yapımına yaklaşık 3 ay önce başlanan temel çalışmaları sırasında istinat duvarı yapılmaması nedeniyle yol kenarında çökme meydana geldi. Saat 23.30 sıralarında yaşanan olay sırasında oluşan sarsıntı nedeniyle sokaktaki çöp konteynerları inşaat alanına düştü. Çevre apartmanlarda yaşayanlar deprem oldu sanarak, dışarı çıktı. Yoldaki çökmeyi fark eden vatandaşlar, polise haber verdi. Polis ekipleri çöken bölgeye güvenlik şeridi çekerek önlem aldı. Bu sırada toprak kaymasının hala devam ettiği görüldü.
"DİNAMİT PATLATTILAR" İDDİASI
Apartman sakini Birgül Yolcu, şehir içerisinde yasak olduğu halde inşaat çalışmalarında dinamit kullanıldığını iddia ederek, "Buradaki inşaat yaklaşık 3 ay önce başladı. Hafriyat çalışmaları sırasında şehir içinde dinamit patlatmak yasak olduğu halde burada sürekli dinamit patlatmaya devam ettiler. Biz mahalleli olarak durumu belediyeye şikayet ettik. Belediye çalışanları gelerek inceleme yaptı. Belediye yetkileri bize inşaat firmasının burdan işlerini halletmediklerini, bakanlıktan işlerini hallettiklerini ve bizim hiçbirşey yapamayacağımızı söyledi. Bize de ‘siz kaçaksınız burada yapılacak olan bina tamamen ruhsatlı. Siz boşuna ceza yersiniz. Onlarla zıtlaşmayın. Onlarla uzlaşma yoluna gidin. Onlar müteahhit firma belki sizin evinizi de almaya çalışır’ şeklinde cümleler sarfederek gittiler" dedi.
HAFTA SONLARI DAHİ ÇALIŞIYORLARDI
Birgül Yolcu, “Hafta sonları çalışmak yasak olduğu halde onlar sabah 08.00’da çalışmaya başladılar. Tatil günlerinde çalışmalarıyla ilgili dün yine şikayet ettik. Yaklaşık birkaç gün öncesinden yaklaşık 1 metre uzunluğunda demir çubuklarla duvarları delip içeri birşeyler yerleştiriyorlardı. Makinalarla kayalıkların içerisine giriyorlardı. Bugün de şansa biz evde yoktuk. Annemin evde olduğu sırada bir toz bulutu halinde aşağıdaki bölgeyi komple indirmişlerdi. Akşam 23.30 sıralarında da biz tüp tankeri patladı sandık. Henüz sokaktaki göçük meydana gelmemişti. Biz burdayken çöp konteynırları ile beraber toprak göçtü." dedi.
HERKES DEPREM OLDU DİYE DIŞARI FIRLAMIŞ
Başka bir apartman sakini Özlem Sargın ise evlerinin iki kere sarsıldığını belirterek, "Bugünkü olay saat 23.30 sıralarında meyadan geldi. İlk bir sarsıntıyla hissettik ondan yaklaşık 5 dakika sonra tekrar bir sarsıntı oldu. Binaların bu saatte yıkımı gerçekleşiyor diye düşünerek tam polisi aramak üzereydim. Baktım herkes dışarı fırlamıştı. Çalışmalar sırasında dinamit patlatıyorlar ve biz zemin katta olduğumuz için her seferinde çok daha derinden hissediyoruz. Herkes deprem oldu diye dışarı fırlıyor" şeklinde konuştu.
İNŞAAT ÇALIŞMALARI DURDURULDU
İnşaat çalışmaları sırasında hiçbir tedbir alınmadığını da söyleyen Sargın, "İmar müdürü buraya gelmiş ve istinat duvarı yapılması gerektiğini söyleyerek inşaat çalışmalarını durdurmuş. Zaten başından beri öyle olması gerekiyordu. Burada hiçbir tedbir yok. Sadece inşaat sahası olduğu için metal barikatlar kurulmuş. Büyük şans eseri göçme sırasında kimseye bişey olmadı. Her sefer buraya park eden insanlar buraya bu gün park etmemişti. Şu anda eve girmeye korkuyorum. Hepimiz korkuyoruz. Bu gece uyumayacağız" ifadesini kullandı.