CHP Manisa Milletvekili ve Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi Hasan Ören, komisyon olarak Zonguldak'taki maden ocaklarında yaptıkları inceleme sonrasında madenlere yeni teknoloji yatırımları yapılmadığı için kömürün hala eski usullere göre üretildiğini belirtti.
Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ocaklarına girerek çalışan işçilerle birlikte olduklarını belirten CHP Manisa Milletvekili ve Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi Hasan Ören, olumsuz şartlarda çalışan işçilerin var güçleriyle sürekli kömür çıkardığını vurguladı. Üretim teknolojisinin eski olması nedeniyle kömürün tonunun 619 TL'ye mal edildiğini söyleyen Ören, TTK'nın kömürü 181 TL'den sattığı ve yılda 564 milyon lira zarar ettiğini ifade etti. Bu nedenle madenlerin ısrarla özelleştirilmek istendiğini ancak bunun bir çözüm getirmeyeceğini savunan Hasan Ören, "Zonguldak'ta TTK'nın bir yıllık zararı tutarındaki para ile tüm madenlerde yapacağımız yeni teknoloji ve iş güvenliği yatırımları sayesinde kurumun zarar etmekten kurtarılması mümkün olacak. Kömür tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de enerji üretiminin en ucuz hammaddesidir. Bu nedenle kömür üretiminden vazgeçmek mümkün değildir. AKP iktidarı enerji açığı olan ülkemizde, devletin işlettiği, teknolojisini yenilemediği, üretim artırıcı yatırım yapmadığı ocakları daha çok kömürü daha ucuza ürettirmek için özel sektöre devretti. İşin kolayına kaçan hükümet, iş güvenliği ve işçi hayatının hiçe sayıldığı bu madenlerde insan hayatı üzerinden kar ettiğini sanıyor" dedi.
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Soma'da yaşanan faciaya devletin ve özel sektörün kar hırsının sebep olduğunu iddia ederek "Bugün Soma faciasında ocağı işleten Soma Kömürleri A.Ş. ne kadar suçluysa Enerji Bakanlığı ve TKİ de o kadar suçludur. Çünkü Soma'da madenlerde bir üretim zorlaması söz konusudur. Bu zorlamanın sonucunda yılda 1.5 milyon ton üretim planlaması yapılan ocaktan 3 milyon ton kömür üretiliyor. Bunlara göz yumularak siyaset-işadamı ekseninde yürütülen bir anlayışın sonucu, 301 canımız madende hayatını kaybetti" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI