ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Kurşunlu Köyü'ndeki feldspat madenine yol açmak için yapılan ağaç kesimini durdurdukları gerekçesiyle, aralarında 22 günlük açlık grevi yapan 58 yaşındaki Bülent Özüren’in de bulunduğu 4 çevreci hakkında, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Çiftçi Bülent Özüren, Kurşunlu Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Killitepe Mevkisi’ndeki özel bir maden şirketi tarafından işletilecek feldspat madeni ve madena ulaşak yol için ağaç kesilecek olması nedeniyle geçen 26 Ekim’de açlık grevine başladı. 11’inci gün fenalaşıp Bayramiç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve tedavisi yapılıp taburcu edilen Özüren, 17 Kasım’da açlık grevini sonlandırdı. Madenin işletmeye açılmasını istemeyen Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Gürel (46), köyde yaşayan arkeolog Kağan Baraş (31) ve mimar Ayşe Nihan Kuzucu (33) ile köylüler de çadır kurarak eyleme destek vermişlerdi. Maden şirketinin Çanakkale Bölge Müdürü Utkan Eriş Pulcu'nun şikayeti üzerine soruşturma başlatan savcılık, Özüren, Gürel, Baraş ve Kuzucu hakkında, Türk Ceza Kanunu 117/1’inci maddesi kapsamında, 'iş ve çalışma hürriyetinin ihlali' suçundan Bayramiç Sulh Ceza Mahkemesi’nde 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
İddianamede, dört sanığın, 23 Ekim’de, maden şirketinin Kurşunlu Köyü Killiktepe Mevkisi’nde maden ocağı açılması amacıyla Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü'nün belirlediği sahada damgalı ağaç kesimi ve yol açılması çalışması yaptığı sırada gelip, "Kesimi durdurun" diye bağırdıkları, bunun üzerine işçilerin kesim motorlarını durdurdukları belirtildi. Maden şirketinin Bölge Müdürü Pulcu’nun, 'Burası kesim sahası, burada bulunmanız tehlikeli ve yasaktır' uyarısı üzerine sanıkların "Burada maden istemiyoruz. Sizi medyaya afişe edeceğiz. İstanbul'dan 500 kişi geliyor" diyerek, çalışmaları engellemek amacıyla tehditte bulundukları da iddia edildi. İddianamede ayrıca, sanıklardan Gürel'in Pulcu’ya, "Köy içerisinden geçemezsin, kendine başka yol bul. Bu alanda kesim yaptırmayacağım" dediği, Özüren’in ise aracını maden sahasına gelen yola dik bir şekilde koyarak geçişleri engellediği de vurgulandı.
Maden sahası için, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden 4'üncü Grup İşletme İzin Belgesi, Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden ÇED belgesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 26 Eylül 2014 tarihli Maden İzin Olur’u belgesinin alınmış olduğuna iddianamede yer verilerek, sanıkların, fikir ve irade birliği içerisinde birden fazla kişiyle iş ve çalışma hürriyetini ihlal ettiklerinin anlaşıldığı da ifade edildi. Yargılanmalarına bu ay başlanacak olan sanıklardan Özüren, hukuka aykırı bir şey yapmadıklarını belirtip, "Adalete saygımız var. Madenci, bize attığı iftiranın bedelini mahkemede ödeyecek. Sadece köylü olarak yanı başımızda yapılan kesimin ne olduğunu öğrenmeye gittik. Kimseye zor ve şiddet kullanmadık" dedi.