ZONGULDAK'ta, 3 Mart 1992'deki grizu faciasında 263, 7 Ocak 2013'teki ani metan gazı püskürmesinde 8 madencinin öldüğü Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Maden Ocağı'nda iş başı yapan maden teknikerleri 24 yaşındaki Ezgi Berber ve 34 yaşındaki Ahsen Sarı, yer altındaki ani gaz yükselmelerini izleyip acil durumlarda madencileri uyarıyor.
Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu Maden Teknolojileri Bölümü'nden 2012'de mezun olan Ezgi Berber ile Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Meslek Yüksekokulu'nun aynı bölümünü bitiren Ahsen Sarı, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında Gaz İzleme İstasyonu'nda tekniker olarak işe başladı. Kamu Personeli Seçme Sınavı'na sonucu doğrultusunda geçen 6 Ocak'ta atamaları yapılan iki kadın tekniker, maden işçilerinin üretim yaptığı ocaktaki gelişmeleri, ani gaz yükselmelerini izleyip, acil durumlarda yer altı ile haberleşmeyi sağlayarak olası can kayıplarını önlemeye çalışıyor.
'MADENCİNİN CANI BİZE EMANET'
Kadın teknikerler zaman zaman maden ocağına da inerek inceleme ve gözlemlerde bulunuyor. Ezgi Berber, üniversitede eğitim görürken Soma'da özel bir şirkete ait maden ocağında stajer olarak çalıştığını söyledi. TTK'ya ait ocakta ilk kez yer altına inen Ezgi Berber, şöyle konuştu:
"Maden ocağını biliyordum. Burayı da beklediğim gibi buldum. Burada Gaz İzleme İstasyonu'nda görevliyiz. Böyle bir yerde çalışacağım hiç aklıma gelmemişti. Burada yer altındaki noktaları öğreniyoruz. Bir anlamda yer üzerinden yer altını kontrol ediyoruz. Yer altındaki gaz oranlarını izliyoruz. Gaz yükseldiğinde gerekli yerlere bilgileri veriyoruz. Bir bakıma madencinin canı bize emanet. Metan gazı yükseldiğinde patlamalar oluyor çünkü. Biz de gaz oranı yükseldiğinde yer altına bildiriyoruz. Çok önemli bir iş yapıyoruz aslında. Çok dikkat isteyen bir iş. Bunun eğitimini aldık zaten. İnşallah, geçmişte yaşanan o büyük faciaları yaşamayız."
'RİSKLİ VE DİKKAT GEREKTİREN BİR İŞ'
Evli ve 1 çocuk annesi Ahsen Sarı da bir kadın tekniker olarak böyle bir iş imkanı buldukları için şanslı olduklarını söyledi. Çok sorumluluk isteyen bir iş yaptıklarını belirten Sarı, "Yer altında belli bölümlerde sensörler var. Sensörler aracılığıyla ocaktaki gaz oranını izliyoruz. Yükseldiğinde bilgileri veriyoruz. Bir anlamda erken uyarı yapıyoruz. Çook güzel ama riskli ve sorumluluk, dikkat gerektiren bir iş" diye konuştu.