KAYMAKAN ATÇI'DAN AÇIKLAMA
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde iş güvenliğinin alınması için eylem yapan işçileri ikna eden ve dağılmalarını sağlayan Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Akşam saatlerinde madendeki denetimlerle ilgili olarak bilgi vermek için Kaymakamlık önünde işçiler ile biraraya gelen Kamyamak Atçı, "Özellikle dün cep telefonlarına gelen mesajlardan sonra kafalarda soru işaratleri oluştu. Ancak bugün yaptığım görüşmeler sonucunda herşey netleşti. İlçe olarak biz büyük bir felaket yaşadık. Artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak. İnsanca koşullarda çalışmamız gerekiyor. Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teftiş Kurulu'ndan müfettişler gelip madenleri incelemeye başladılar. İlk olarak Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Atabacası Ocağı'nda işçi sağlığına aykırılıklar buldukları için şartlar düzeltinceye kadar faliyeti süresiz durdurdular. Yarın aynı firmaya ait Işıklar Ocağı'nda denetimlerde bulunacaklar. Yine başka bir firmaya ait İmbat A.Ş Ocağı'nda da denetimlerde bulunacaklar. Bu madenlerden bir tek İmbat A.Ş'ye ait iki galeriden sadece birisinde faliyet yürütülüyor. Yüzde 40'lık bir çalışma yapılıyor burada. Ben o madenin yetkilileriyle görüştüm. O tek galeride de çalışma yapmalarının nedeni metan gazının açığa çıkması olasılığı gerekçesiyle çalışmanın yürütüldüğü bilgisini bana verdiler. Ancak o galeri içinde müfettişler incelemede bulunacak. Ve son kararı da müfettişler verecek. Soma'daki tüm madenler tek tek incelenecek. İşçi sağlığına aykırılık bulunanlara asla göz yumulmayacak. Ve bu madenlerde çalışan işçiler maaşlarını almaya devam edecekler. Madenci arkadaşlarımızın güvenliklerini ve tüm haklarını almaları için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Ama şu da unutulmamalı. Soma bir maden şehri. Bu madenlere sahip çıkmalıyız. Denetimler en iyi yapılıp onaylar verildikten sonra çalışılmalı" dedi.
İşçilerin kendisine sorduğu soruları da yanıtlayan Atçı, bilgisi dahilinde olduğu tüm sorulara yanıt verdiğini söyledi. Atçı, TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonu Üyesi milletvekilleri Soma'ya geldiği zaman işçilerin tüm sorunlarını komisyon üyelerine iletme çağırdı.
SOMA (Manisa), ()

(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)