Cevdet ŞEN/ KINIK(İzmir),() - MADEN faciasının meydana geldiği Manisa'nın Soma İlçesi'ne komşu İzmir'in Kınık İlçesi'nde, Soma Halkevi ve gönüllerden oluşan Öğrenci Kolektifleri tarafından açılan ve 40 madenci çocuğunun katıldığı yaz okulu, düzenlenen şenlikle sona erdi.
Soma'daki faciada yaşamını yitiren 301 madenciden 50'sinin ailelerinin yaşadığı Kınık'ta geçen 1 Temmuz'da, Soma Halkevi ve Öğrenci Kolektifleri tarafından yaz okulu düzenlendi. Fatih Mahallesi, Atatürk Caddesi'nde kiralanan bir dükkandaki yaz okulu etkinliklerine ilk ve ortaokul öğrencisi olan 40 madenci çocuğu katıldı. Gönüllülerin kitap okuma, müzik, matematik, resim ve el işi gibi konularda eğitim verip, çeşitli oyunları öğrettiği etkinlik, Cumhuriyet Meydanı'ndaki şenlikle sona erdi.
Soma'da yaşımını yitiren 301 maden işçisi için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan şenlikte Öğrenci Kolektifleri adına konuşan Özgür Duran şöyle dedi:
"Okumuş insan halkın yanındadır diyerek, üniversitelerimizden çıkıp Türkiye'nin dört bir yanında yoksul mahallelerde yaz okulları açtık. Yıllardır üniveversitelerimizde parasız eğitim bayrağınını yükseltirken Halkevleri ile beraber yaz okulları ile parasız eğitim ve öğretimin olabileceğini gösterdik. Bu uygulamaların biri olan Kınık Yaz Okulu'nun kapanış töreninde bir aradayız."
DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgülü ise, "Geleceğimiz olan çocuklarımız için güzel okullar açıp hem eğlenerek hem okuyarak onları geleceğe hazırlayanlarla güzel bir dünyada buluşmak üzere mücadelemiz devam edecek, hepimizin yolu açık olsun" diye konuştu.
Soma Halkevleri Başkanı Ulaş Yavuz da 13 Mayıs'taki facianın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen madencilere verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.
Konuşmaların ardından yaz okulu öğrencilerinin oluşturduğu koro mini bir konser verip, tiyatro gösterisi sundu. Kınık Büyükoba Mahallesi'nden yaz okuluna katılan ve 6 yıl önce Soma'daki bir madende yaşanan iş kazasında babası Erdal Güngör'ü kaybeden 7 yaşındaki Esmanur Güngör'ün okuduğu "Babasız kalan Çocuklar" isimli şiir ise etkinliğe katılanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu. Şenliğe, yaz okulunun gönüllü öğretmenleri de pandonim gösterisiyle katkıda bulundu. Şenlik, İlkay Akkaya'nın konseriyle sona erdi.
7 YAŞINDAKİ ESMANUR'DAN 'BABASIZ KALAN ÇOCUKLAR' İÇİN ŞİİR
Babaları gitti madene / Döngel haydi yanıma / Bir dilim ekmek yeter sana / Babam gelsin, babam gelsin / Dolapta kaldı yemekler / Çocuklar seni bekler / Babaannem, dedem seni bekler / Babam gelsin, canım gelsin / Karanlık geceler bitmedi / Babam neden gelmedi / Kara kömür sönmeden / Babam gelsin babam gelsin / Elbiseni katladım / Telefonunu sakladım / Hiçbir şeyini atmadım / Babam gelsin, babam nerede.

FOTOĞRAFLI