ARTVİN’de kent merkezinin yüksek kesiminde bulunan Cerattepe ve Genya bölgelerinde madencilik faaliyetini sürdüren ETİ Bakır A.Ş.’nin, İl Özel İdaresi, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar, kurum amirleri ve siyasi parti başkanlarına, üzerinde firmanın ismi yazılı bir paketle içinde gömlek ve kravat bulunan yılbaşı hediyesi göndermesi tepkilere neden oldu.
RÜŞVET VERMEYE CÜRET ETTİLER
Maden şirketinin hediye paketleri göndermesine gelen tepkiler üzerine harekete geçen çevrecileri, bugün öğle saatlerinde Artvin Valiliği önünde bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, maden şirketinin Artvin halkına rüşvet vermeye cüret ettiğini ileri sürerken şunları söyledi:
"Ülkeyi sarsan yolsuzluk söylentilerinin ayyuka çıktığı ve kutulardan milyon dolarların saçıldığı bir dönemde maden şirketi büyük bir densizlikle Artvinliler'e kutularla rüşvet önermiş, bizleri hafife almış, ruhlarımızı kutularındaki 3 kuruşa satacağımızı zannetmiştir. Ancak, Artvin halkı tepkilerini demeğimiz aracılığı ile göstermiş, kutuları alanlar derneğimize getirerek gereğinin yapılmasını istemişlerdir. Bireysel olarak bu rüşveti reddedenlerin yanı sıra kurumsal olarak karar alıp reddedenler de oldu. Muhtar, belediye meclis üyeleri kutuları derneğimize verdi. İl Özel İdaresi üyeleri de oybirliği ile aldıkları kararla kutuları kargoyla maden şirketine iade etti. Maden şirketinin bu kirli değirmenine su taşıyanları, mücadelemize zarar vermeyi göze alanları, varlıklarını esasen Artvin halkına borçlu olup işbirliği yapanları biliyor ve izliyoruz. Onları Artvin halkının kamusal vicdanına ve kendi vicdanlarına bırakıyoruz. Daha ilk etapta Cerattepe'de 50 bin ağaç kesildiğinde vicdanlarını nasıl dindireceklerini düşünmelerini istiyoruz."
Maden şirketi sahiplerinin, sürdürülen yolsuzluk operasyonunda soruşturulan kişilerden olduğunu belirten ve mahkeme kararı ile malvarlıklarına el konulduğu bilgisinin kamuoyuna ve basına yansıdığını anlatan Karahan, "Elbet bir gün Cerattepe ihalesinin hangi hukuk ihlalleri ile yapıldığı ve arkasındaki kirli oyun ve paylaşımların neler olduğu da ortaya çıkacak ve bağımsız yargı elbette bu hukuksuzluğu da tespit edecektir. Güneş balçıkla sıvanamayacak, takke düşecek, kel görünecektir" dedi.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, bu rüşveti kabul etmeyerek derneğimize iade edenlerin, bu kutuları maden şirketine iade etme görevini kendilerine  verdiğini ifade etti. Karahan, "Bu onurlu görevi Artvin halkı adına yerine getiriyor, kirli ve aşağılık kutularını kendilerine iade ediyoruz. Bir gün ihtiyaçları olacaktır, saklamalarını öneriyoruz" diyerek açıklamalarını tamamladı.
Eylemciler daha sonra da aynı cadde üzerinde bulunan bir binada yer alan ETİ Bakır A.Ş. firmasının bürosunun önüne paketleri bıraktıktan sonra dağıldı.
Rize İdare Mahkemesi, geçen 17 Şubat’ta verdiği kararla, Genya ve Cerattepe mevkilerinde maden ruhsatı için Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararını bozarak bölgede maden çalışmalarının önünü açmıştı.