ZONGULDAK'ta, maden kazalarında ölen işçilerin anısına limanın kıyısına 2003'te yaptırılan, ancak tuzlu su, rutubet ve güneşin etkisiyle zarar görerek daha önce 3 kez yenilenen Maden Şehitleri Anıtı, Maden Müzesi'nin de bulunduğu Baştarla Mahallesi'ne taşınacak.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Zonguldak Belediyesi işbirliğinde, Yayla Mahallesi Liman Caddesi'nde yaptırılan Maden Şehitleri Anıtı, 25 Mayıs 2003'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 1875'ten günümüze kadar havzadaki maden ocaklarında ölen 4 bin 123 madencinin adlarının yer aldığı prinç levhaların büyük bölümü, anıtın denize yakın olması nedeniyle tuzlu su, rutubet ve güneşin etkisiyle döküldü. Bu yüzden daha önce 3 kez yenilenen, ancak her seferinde aynı durum yaşanan anıtın taşınması kararlaştırıldı.
BAKANLIK OLUMLU KARŞILADI
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazdığı taşıma talebinin olumlu karşılanmasıyla alınan karar, TTK yönetimince de kabul edildi. Anıtın, önümüzdeki günlerde yapımı bitmek üzere olana Maden Müzesi'nin yakınında tespit edilecek alana taşınacağı bildirildi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, anıtı taşıma kararı alınmasına sevindiklerini söyledi. Alabaş, "Maden havzasında ölen işçilerimizin isimlerinin yer aldığı bu anıtın durumu bizleri çok üzüyordu. Maden Müzesi'nin olduğu bölgeye taşınacak olması güvenli olması açısından çok iyi oldu. Çünkü, Liman Caddesi'nde anıttaki levhalar belli bir süre sonra ya düşüyor ya da kayboluyordu" dedi.