ZONGULDAK’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan maden işçilerine ek sosyal haklar sağlayan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı'nın, yönetmelik değişikliği ile tasfiye edileceği iddiasında bulunan maden işçileri, topladıkları 2 bin 500 imzayı yetkililere teslim etti.
TTK'ya bağlı Kozlu, Üzülmez ve Karadon Müessesi Müdürlükleri'ne ait maden ocaklarında çalışan yaklaşık 50 maden işçisi, 08.00- 16.00 vardiyası çıkışı işçi servisleriyle Yayla Mahallesi’ndeki Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı önüne geldi. Burada açıklamada bulunan maden işçisi Binalı Acun, sandık yönetmeliğinde değişiklik yapılması için hazırlanan taslağa karşı çıktılarını söyledi. Bu çalışmalarla birlikte sandığın Çalışma Bakanlığı’nın denetimine girmesinin önünün açılacağını söyleyen Acun, maden işçisine herhangi bir açıklama yapılmadığını savundu. Yönetim organlarından olan şubelerin temsilciliklere dönüştürülmek istendiğini vurgulayan Acun, şöyle dedi:
"Amelebirliği işçi temsilcisi seçimleri 3 yılda bir yapılmakta iken, yapılmak istenen değişiklikle bu süre 4 ‘e çıkarılmak istenmektedir. Yönetim kurulunda daha önce 7 üyesi bulunan TTK’nın atayacağı üye sayısı 6’ya indirilerek boşalan kontenjana Çalışma Bakanlığı’ndan 1 üye atanmak istenmektedir. Bizler Amelebirliği’nde aidatın fazlasını ödeyen işçilerin yönetim ve denetim kurullarında temsiliyetinin arttırılması için çalışma başlatılmasını, her yıl yapılan mali bütçenin tümüyle işçilere açıklanmasını, ikraz alırken alınan faizin asgari seviyeye düşürülmesini ve kefilliğin kaldırılmasını talep ediyoruz." .
Açıklamanın ardından Kozlu, Üzülmez ve Karadon Müessesi’nde çalışan maden işçilerinin imzaladığı 2 bin 500 imza, Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Hasan Yılmaz’a ulaştırılmak üzere yetkililere teslim edildi.