ARTVİN’in Borçka ilçesi Düzenli köyünde düzenlenen 15'inci Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali renkli görüntülere sahne oldu.
Borçka Kaymakamlığı, Macahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı, Macahel Biyosfer Rezerv Alanı Koruma ve Geliştirme Derneği ile Camili Köyleri Muhtarları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen festivale Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, İl Emniyet Müdürü Hamdi Selçuk, sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan ile çok sayıda akademisyen ve vatandaş katıldı.
Artvin Valisi Kemal Cirit, Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocapete ve sanatçı Zülfü Livaneli yaptıkları konuşmalarda, festivalin Artvin’in tanıtımına sağladığı katkıdan övgüyle söz etti.
Saf Kafkas Arı ırkının korunması için Kafkas Arı Gen Merkezi’ni kuran işadamı ve TEMA Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit de yaptığı konuşmada, “Bilindiği gibi 2005 yılında bu güzel belde Birleşmiş Milletler UNESCO teşkilatı tarafından ülkemizin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı ilan edildi. Birleşmiş Milletler’in aynı teşkilatı Artvin’in bir evladına da önemli bir ödül verdi. Büyükelçiler grubuna değerli sanatkar Zülfü Livaneli’yi davet etti. Bu gibi beldelerde esas olan biyolojik çeşitliliği ve ekosistemi korumaktır. Ama bir şey daha isteniyor; o da doğal ve kültürel varlıklara, örf ve adetlere zarar vermeden gelir kaynakları yaratmak, kalkınma temin etmek. 15 yıl önce bu istikamette çalışmalara başladık. İlk işimiz nesli tükenmiş sanılan saf Kafkas arısını burada keşfetmek, damızlık ana arı üreterek, beldeye gelir ve şöhret kazandırmak oldu. Aynı zamanda Türk arıcılığına da hizmete imkanı bulduk. Eş zamanlı olarak bir şey daha yaptırdık, doğa turlarını harekete geçirdik. Öyle görüyorum ki doğa turları çeşitlenerek gelişiyor. Beldenin güzel insanlarına güzel imkanlar yaratıyor” dedi.
YAŞLILARDAN FOLKLOR GÖSTERİSİ
Konuşmaların ardından Artvin Valisi Kemal Cirit, saf Kafkas Arısını geliştiren grubun öncüsü olan ve geçen yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Aykut Kence’ye verilmesi kararlaştırılan ‘Altın Arı’ ödülünü eşi Prof. Dr. Meral Kence’ye takdim etti. Festivalin gelenekleri arasında yer alan yaşları 60 ile 85 yaş arasındaki kişilerden oluşan Macahel Yaşlılar Halk Dansları Topluluğu’nun söylediği Gürcüce şarkılar ile folklor gösterileri izleyenlerin beğenisini topladı.
Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nden gelen ve yaşları 60 ile 93 arasında değişen kişilerden oluşan Khulo Kültür Merkezi Yaşlılar Halk Dansları Topluluğunun gösterisi ise katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Festivalin son bölümünde en iyi karakovan balı yarışmasını kazanan kovan, festival alanında bulunan Kızılağaç üzerine yerleştirildi.
Festival, Macahelli sanatçı Bayar Şahin'in seslendirdiği yöreye özgü türküler eşliğinde oynanan horonla sona erdi. Bu arada yörede üretilen ballar da festival alanında köylüler tarafından satışa sunuldu.

FOTOĞRAF