İSTANBUL, () GENÇ ve üstün yetenekli bilim kadınlarının araştırmalarını gün yüzüne çıkarmayı ve bilimsel becerilerindeki mükemmeliyeti amaçlayan L’Oréal Türkiye’nin 2014 yılındaki 6 bursiyeri belli oldu. Bu yıl burs almaya hak kazanan bilim kadınları Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bala Gür Dedeoğlu, Hacettepe Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Eda Çelik Akdur, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Burcu Hazer, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şule Erten Ela, Bilecik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurcan Çalış Açıkbaş ve Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Asuman Çelik Küçük oldu.
Uluslararası alanda 16 yıldır sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” projesi ile dünyanın her yerinden araştırmacı bilim kadınlarını teşvik eden L’Oréal, bugüne kadar 110 ülkeden 2 binden fazla kadına ulaştı. Türkiye’de de 12 yıldır L’Oréal Türkiye tarafından hayata geçirilen Bilim Kadınları İçin burs programı, bu yıl da araştırmaları ile gelecek vaat eden 6 başarılı bilim kadınının projelerini burs ile destekliyor.
40 YAŞINI AŞMAMIŞ OLMA ŞARTI ARANIYOR
L’Oréal Türkiye tarafından gerçekleştirilen duyuruların ardından ülkemizin dört bir yanından bilim kadınları bilimsel araştırmaları ile bursa başvuruda bulunuyor. UNESCO yetkililerinin de aralarında bulunduğu jüri, başvuruları inceleyerek gelecek vaat eden 6 bilim kadını ile araştırmalarını seçiyor. Bilim kadınlarında 40 yaşını aşmamış olma şartı aranıyor. L’Oréal Türkiye’nin burs programına katılan genç bilim kadınları, insanlığı geliştirecek ve dünyayı daha güzel hale getirecek nitelikteki araştırmaları ile projede yer aldılar. Burs programına yaşam ve malzeme bilimleri alanlarında katılan ve projeleri seçilen 6 bilim kadını, L’Oréal Türkiye’den 15 bin dolar değerinde burs almaya hak kazandılar.
Araştırmaları bursa layık görülen 6 bilim kadını, geçen Çarşamba gecesi, Çırağan Palace Kempinski’de düzenlenen özel bir ödül töreni ile açıklandı. L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler tören gecesinde yaptığı konuşmada, bilim kadınlarının sayısının artmasını dileyerek amaçlarının büyük-küçük tüm gençlere öncülük edecek kadın rol modellerin ortaya çıkmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. L’Oréal Bilim Direktörü Fügen Soykut da 12 yıldır Türkiye’de 72 kadınının bilimsel araştırmalarını ileriye taşımalarına katkı sağlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
(BB) (FOTOĞRAFLI)


//// KUTU 1 ////
Bursu kazanan bilim kadınları ve araştırmaları:
* Yaşam bilimleri alanında Yrd. Doç. Dr. Bala Gür Dedeoğlu, Yrd. Doç. Dr. Eda Çelik Akdur ve Yrd. Doç. Dr. Derya Burcu Hazer L’Oréal Türkiye tarafından sağlanan bir yıllık bursa layık görüldü.
Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bala Gür Dedeoğlu: Meme kanseri tedavisinde teropotik ajan olarak micro RNA’lar ve EGFR odaklı meme kanseri tedavilerinde mikroRNA yanıtının profillenmesi üzerine çalışıyor. Araştırması ile meme kanseri tedavisinde hedef olarak kullanılabilecek ya da hali hazırda uygulanan terapi yöntemlerinin etkinliğini arttırabilecek bir grup biyobelirteç bulmayı hedefliyor.
Hacettepe Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Eda Çelik Akdur: Yeni nesil kanser ve patojen tanı çiplerine yönelik gliko-faj dizinleri : “GlikoFaj ELISA” tekniğinin geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Araştırması ile tümör (kanser) markeri taramaları, aşı geliştirme veya patojen (hastalığa neden olan) mikroorganizma tanısı gibi alanlarda kullanılabilecek yeni nesil mikroçiplerin endüstriyel üretiminde engel teşkil eden bazı temel sorunların giderilmesini hedefliyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Burcu Hazer: Omurga stabilizasyonlarında kullanılan titanyum sistemlerin nanoparçacık emdirilmiş polimerlerle modifikasyonu sonrası antimikrobial özelliklerinin araştırılması ve bu sistemlerin ameliyat sonrası oluşan ağrıya etkileri üzerine çalışıyor. Araştırması ile bel ve boyun ağrısı olan hastalarda ameliyat sonrası gelişen ağrı ve enfeksiyonu en aza indirerek kişinin en kısa zamanda normal hayatına geri dönmesini sağlamayı hedefliyor.
* Malzeme Bilimleri alanında, Doç. Dr. Şule Erten Ela, Doç. Dr. Nurcan Çalış Açıkbaş ve Yrd. Doç. Dr. Asuman Çelik Küçük de malzeme bilimleri alanında burs almaya hak kazanan bilim kadınları oldular.
Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şule Erten Ela: Organik ve Metaloksit Yarıiletken Malzemelerin Sentezi ve Esnek Boya Duyarlı Elektrolitli Güneş Hücreleri/ Katı hal Organik Güneş Hücreleri/ Polimer Güneş Hücrelerinde Uygulamaları üzerine çalışıyor. Araştırması ile yüzde 13-15 düzeylerine kadar güneş pili verimlerini artırmayı hedefliyor.
Bilecik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurcan Çalış Açıkbaş: Seramik ürünlerde antimikrobiyal ve süperhidrofobik yüzey eldesi üzerine çalışıyor. Araştırması ile seramik iç/dış cephe kaplamalarında ve sağlık gereçlerinde (lavabo, klozet vb.) kullanılan ürünlerin kolay temizlenebilmesine ve/veya kendi kendini temizleyebilmesine imkân verecek, aynı zamanda antimikrobiyal özellik gösterecek yeni yüzey tasarımlarının ekonomik yöntemlerle geliştirilmesini hedefliyor.
Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Asuman Çelik Küçük: Li-iyon bataryaları için yüksek enerji yoğunluğu ve uzun ömre sahip elektrolit malzemelerin geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Bu projede ile yüksek iyon iletkenliğine sahip polimer elektrolit malzeme, oda sıcaklığında veya yüksek sıcaklıklarda kullanıma uygun olacak ve böylece Li-iyon pillerinde halı hazırda kullanılan elektrolitlere alternatif olacak.

//// KUTU 2 ////
“BİLİM KADINLARI İÇİN” PROJESİ
L’Oréal Bilim Kadınları İçin Projesi ile kadınların bilime olan katkısına farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Proje ile olağanüstü kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Bilim dünyasına destek olunması ve bilim insanlarının güçlendirilmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor.
UNESCO işbirliğinde gerçekleştirilen program, dünyada 16 yıldan bu yana başarıyla yürütülüyor.  L’Oréal’in uluslararası nitelikteki “Bilim ve Kadın" programının, ulusal nitelikteki uzantısı olan “Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları” Türkiye’de 2003 yılından bu yana gerçekleştirildi. 2013 yılından itibaren program UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenmeye başlandı.
Program kapsamında bugüne kadar 82 bilim kadını burs ile ödüllendirilirken 2 bilim kadını da programa başvurdukları araştırmaları ile Nobel Ödülü’ne layık görüldü. For Women In Science ile Dünya genelinde her alanda araştırma yapan 110 ülkeden 2.000 bilim kadınına destek verdi. Dünya ülkelerinde de lokal olarak hayata geçirilen For Women In Science ile Dünya genelindeki bilim kadınlarının araştırmaları değerlendirmeye alındı. Araştırmaları ile Uluslararası Burs Programı’na katılamaya hak kazanan 5 kıtadan 5 bilim kadını her yıl Paris’te gerçekleştirilen özel bir törende ödüllendiriliyor.

//// KUTU 3 ////
KADINLAR CİDDİ ANLAMDA AZ TEMSİL EDİLİYOR
L’Oréal Vakfı, bu yıl Boston Danışma Grubu ile birlikte bilim sektöründeki kadınların pozisyonu üzerine uluslararası bir raporun sonuçlarını yayınladı. Bilimde cinsiyet eşitsizliği ve kadınların eğitim yaşamlarının ya da kariyerlerinin hangi döneminde bilimden uzaklaştıklarına dair çok kapsamlı ve ilginç bir araştırma gerçekleştirildi. Bu araştırmada son 10 yılda kadınların bilimsel araştırmalardaki oranının yalnızca yüzde 12 arttığı görülüyor. Bilim kariyerinin her aşamasında kadınlar ciddi anlamda az temsil ediliyor. Lisede bilim konusunda uzmanlaşmış kadın oranı ortalamada iken üniversitede yüzde 32’ye, master aşamasında yüzde 30’a ve doktorada yüzde 25’lere düşüyor. Bilim alanındaki araştırmacıların sadece yüzde 29’u kadın. Nobel ödülü kazananların sadece %3’ü kadın. Bu araştırmadan da çıkan sonuçlarla L’Oréal, bilim alanında kadınların önündeki engelleri aşmaları için uluslararası ve yerel bazda desteklerini sürdürüyor.