Turgay İPEK/ERZURUM, () - ERZURUM İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencilerinden Ayşe Belemir Esen ile Altınay Daşdemir, yaşadıkları kentte buz sarkıtlarının düşmesi sonucu yakınları ile birlikte ölümle burun buruna geldi. İki öğrenci buz sarkıtlarına karşı hazırladıkları, 'Ölüm Sarkıtlarından Şebeke Suyuna Giden Hayat Kaynağı' projesiyle TÜBİTAK yarışmasına katıldı.
Bu yıl 45'incisi düzenlenen ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmasına 10 ilden katılan 100 eser Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki Ata Teknokent'te sergilenmeye başladı. Öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak hayata geçirdikleri birbirinden ilginç buluşların yer aldığı sergi, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Bu projelerden biri özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde kışın karın yağması ile birlikte çatılarda oluşan ve insan hayatını önemli ölçüde tehdit eden buz sarkıtlarını ortadan kaldırmayı hedef alması dikkat çekti.
Buz sarkıtlar yüzünden yakınları ile birlikte ciddi tehlike atlatan iki kız öğrenci, fizik alanındaki, 'Ölüm Sarkıtlarından Şebeke Suyuna Giden Hayat Kaynağı' projesiyle TÜBİTAK yarışmasına katıldı. Projelerini yaptıkları 4 katlı maket bir apartmanla gösteren öğrencilerden 10 / D sınıfı öğrencisi Ayşe Belemir Esen, "Erzurum'da buz sarkıtları can kaybı, yaralanma ve otomobillerin üzerine düşerek maddi zarara neden oluyor. Geçtiğimiz kış otomobilimizin üzerine buz düşmüştü. Ailece çok korktuk. Benim gibi benzer kaza geçiren arkadaşımla bu projeyi hayata geçirdik. Proje çok basit. Merkezi sistem ile ısınan apartmanın baca gazından çıkan ısıdan faydalanarak elde edilen sıcak suyu çatıda dolaştırarak buzlanmayı önlüyoruz" diye konuştu.
İbrahim Hakkı Fen Lisesi 11/C sınıfı öğrencisi Altınay Taşdemir ise "Sistem ek bir enerji istemiyor. Bu sistem sayesinde özellikle apartmanların çatı katlarındaki sıcaklık artacak. Her kış ölüm ve yaralanmalara neden olan sarkıtların oluşmasını önlemek istiyoruz. Bizim yaşadıklarımızı başkaları yaşamasın. Yaklayık bir ayda hayata geçirdiğimiz bu projenin kısa sürede apartmanlarda uygulanması tek isteğimiz" dedi.

Tİ(KS/BT) (FOTOĞRAFLI)