ERBAA (Tokat), () - TOKAT'ın Erbaa İlçesi'nde liseli 17 yaşındaki Buse Özge Çiçek ve Gülcihan Aydın'ın, kendi çevrelerinde kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesinden esinlenerek çocuk yaşta evliliğe karşı hazırladıkları 'Gelincik' projesi, TÜBİTAK yarışmasında Türkiye birincisi oldu.
Erbaa'da bulunan Yılmaz Kayalar Fen Lisesi 11'inci sınıf öğrencileri Buse Özge Çiçek ve Gülcihan Aydın, kendi çevrelerinde ve Türkiye'de yaşanan küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesinden esinlenerek, buna karşı proje hazırlamaya karar verdi. Okulun fen lisesi öğretmeni Memiş Kocatürk ile birlikte 'Gelincik' ismi verdikleri projeyi hazırlayan öğrenciler, bu proje ile Türkiye'de çocuk yaşta yapılan evliliklere dikkat çekti.Öğrenciler, çocuk gelin olmaya giden yolda etkili olan sebepleri araştırıp çözüm yollarını ortaya koydu. Proje TÜBİTAK 45'inci Araştırma Projeleri yarışmasında Türkiye birincisi oldu.
"EN YAKIN ARKADAŞIM EVLENDİRİLDİ"
Öğrencilerden Buse Özge Çiçek, projeye en yakın arkadaşının evlendirilmesi sonucu başladıklarını belirterek, "Biz de bu durumda olabilirdik düşüncesiyle ve ülkemizdeki çok fazla gündemde olan konu olduğu için böyle düşündük" dedi. Gülcihan Aydın ise, "Çalışmamız Erbaa ve Türkiye'de çocuk yaşlarda yapılan evliliklerin önlenmesine yönelik mücadeleye, çocuk gelin olmaya giden yolda etkili olan sebepleri ortaya koyarak katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışmamızın ülkemizde ve çalışmanın yapıldığı alanda ortak bir bakış açısı oluşturmanın ve mücadele yöntemlerinin neler olabileceğine karar verilmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizler 150 kişi ile anket yaptık. Erken yaşta evlenmelerin sebepleri arasında geçim sıkıntısı ve eğitim seviyesinin düşük olduğunu gördük. Bu sorunla mücadele yöntemleriniz neler diye sorarsanız, Meclis tarafından yasal evlenme yaşının 18'e çıkarılması ve olağanüstü durum ifadesinin yeniden gözden geçirilmesinin sağlanması gerekmektedir. Konuyla ilgili cezaların caydırıcılığı arttırılmalıdır, halkın farkındalığı arttırılmalıdır, erken evliliklerin toplumumuz tarafından normal olarak algılanması erken evlilikleri arttıran en büyük faktörlerde biridir" dedi.
Proje danışman öğretmeni Memiş Kocatürk ise, hazırladıkları bu proje ile 202 proje arasında TÜBİTAK 45'inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye birincisi olduklarını söyledi.
VALİ TEŞEKKÜR ETTİ
Vali Mustafa Taşkesen, projeyi hazırlayan Buse Özge Çiçek ve Gülcihan Aydın'ı makamında kabul etti. Öğrencilere teşekkür eden Vali Taşkesen, "Bu konu ülkemizin kanayan bir yarası. Burada da görüldüğü gibi sadece Doğu ve Güneydoğu'nun sorunu değil, memleketin bir çok bölgesinde buna benzer sorunlar var. Arkadaşlar da kanayan yaramız olan çocuk gelinlerle ilgili projesi ile birinci olmuşlar. Tebrik ediyorum" dedi. Vali Taşkesen daha sonra iki öğrenciye çeşitli hediyeler verdi.

MT(EA/AK) (FOTOĞRAFLI)