KOCAELİ'deki Derince Limanı'nın işletme hakkının ihalede en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye verilmesininin onaylanmasının ardından Türkiye Liman ve Kara Tahmil Tahliye İşçileri (Liman-İş) Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt, limanın hukuksuz, kanunsuz peşkeş çekilmesine asla müsade etmeyeceklerini söyledi.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, Derince Limanı'nın işletme hakkının ihalede en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye verilmesini onayladığı Resmi Gazete'de yayınlandı. 543 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye, T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne (TCDD) ait Derince Limanı'nın işletme hakkının verilmesini onaylamasının ardından açıklama yapan Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt, limanla ilgii başlattıkları hukuksal mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
'PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'
Derince Limanı'nın özelleştirilmesiyle ilgili açtıkları davaların devam ettiğini hatırlatan Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bizim açmış olduğumuz davalar devam ediyor. Özelleştirme Kurulu'nun onay vermesi bizim mücadelemize sekte vurmayacaktır. Biz hukuksal manada bu davayı kazanacağımıza sonuna kadar inanıyoruz. Dosyalarımız Danıştayın 13'üncü Dairesi'nde. Bilirkişi raporlarımız da ulaştı. Ayrıca Büyükşehir ve Çevre İl Müdürlüğü'ne, kıyı kenar çizgilerinin tespitiyle ilgili yazılara cevap verildi. İdari mahkemeye açacağımız davalar da bekliyor. Hukuksal sürecimiz sonuna kadar devam edecektir. Biz Derince Limanı'nın hukuksuz, kanunsuz peşkeş çekilmesine asla müsaade etmeyeceğiz."
'EKOLOJİK DENGELER BOZULACAK'
Derince Limanı'na yapılacak dolgu ile ekolojik dengenin bozulacağını öne süren Aykurt,
"Limanın ihalesini kazanan firmanın dolgu alanlarıyla ve mevcut yasalarla alakalı bir bilgiye sahip olmadıkları gözüküyor. Bizim uzmanlarla görüşmelerimiz sonucunda mevcut kanun ve yasalar o projedeki 460 bin metrekare dolgunun yapılmasına asla izin vermiyor. Buranın devrini alsalar bile bu dolguyu yapamazlar. Kendilerini buradan uyarıyoruz. Bu işten vazgeçsinler. Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği bir bölgede 330 bin metrekarelik mevcut alan olan bir limana, 460 bin metrekare dolgu yapılarak insanlara resmen ölüme davetiye çıkartır. Buna onay veren belediye başkanı, valilik, ilgili bakanlıktaki arkadaşları uyarıyoruz. Buradan çıkacak en ufak can ve mal kaybından kendilerini sorumlu tutuyoruz" dedi.
'ÖZELLEŞİRSE HALKIN NE GİBİ BİR KAZANIMI OLACAK?'
Özelleştirmenin insanları mağdur ettiğini belirten Aykurt, "Özelleştirmelerin sonucuna baktığımızda Bandırma, İskendurun, Mersin, Samsun'da insanların düzenleri bozuldu. Birçok arkadaşımız eşinden ayrıldı. Birçok arkadaşımız intihar etti. Gittikleri yerlerdeki sosyal dokuya uyum sağlayamadılar. Özelleştirme başlı başına bir başbelasıdır.Birileri daha fazla zengin olsun diye, birileri gökdelenler çıksın diye birilerinin ayakkabı kutularından milyon dolarlar çıksın diye kanunsuz, hukuksuz körfezin yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Hukuksal mücadelemiz sonuna kadar sürecektir. Anayasa mahkemesine kadar bütün haklarımızı kullanacağız. 2009 yılında bu işin yanlış olduğunu söyleyen eski bakan Nihat Ergün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Milletvekili İlyas Şeker'e ve bakanlıktaki bürokratları buradan uyarıyorum. Bu işten vazgeçin. Çünkü ekolojik dengeler bozulacak. Sağlık sorunları ortaya çıkacak. Burası özelleşirse halkın ne gibi kazanımları olacak ? "

FOTOĞRAFLI