TÜRKİYE’de gün geçtikçe sayıları azalan leylekleri korumak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında imzalanan protokolün yerine getirilmesi için çalışmalar başladı.
Protokol gereği Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Ulusal Leylek Envanteri çalışması tamamlanarak Türkiye’de 8 bin 683 leylek yuvası belirlendi. Türkiye’deki 81 ilin 78’inde leyleklerin kuluçkaya yattığı, Artvin, Rize ve Trabzon’da ise hiç leylek yuvasının olmadığı ortaya çıkarıldı. Gelişmeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “İki kurum arasında imzalanan protokol kapsamında 15-16 Kasım 2013 tarihinde İzmir’in Selçuk İlçesi'nde 2 günlük eğitim ve uygulama çalışması yapılacak. Çalıştay, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Selçuk Belediyesinin katkıları ile yapılacak” dedi.
Çalıştayın açılışına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Cihangir Altun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Ege Üniversitesi’ni temsilen Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, Belevi Belediye Başkanı Özcan Işık, 4'üncü Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdür Vekili Hasan Paşalı, 4 ve 5'inci Bölge Müdürlüklerinden yaklaşık 50 kişi, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Denizli, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla şube müdürlüklerinden yetkililer katılacak. Kursiyerlere leylekler konusunda uzman öğretim elemanları tarafından ilk gün teorik bilgiler verilecek, ikinci gün ise Belevi Beldesi’nde yapay platform leylek yuvalarının yerleştirilmesi uygulaması yapılacak.