KUZEY Irak’taki Bölgesel Kürt yönetiminin, Brüksel’de katıldığı NATO konferansında, peşmerge için katkı, bölgenin mayın ve kimyasal silah artıkları ve diğer silahların artıklarından temizlenmesi için destek  istediği açıklandı.
Irak’tan yayın yapan ‘Dengeazad’ sitesinde yer alan habere göre, 14 ve 15 Kasım 2013 tarihlerinde Brüksel’deki NATO konferansına katılan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri ve Irak’taki ‘Kürdistan Bölgesi Güvenlik Güçleri Genel Karargah’ Sözcüsü General Cebar Yawer, temaslarına ilişkin ilişkin bilgi verdi. Yawer, konferansa katılanlara ‘Irak Kürdistanı’ olarak nitelendirdiği bölgenin genel durumu, yönetimi, parlamentosu, Peşmerge Bakanlığı, Peşmerge güçleri, diğer emniyet güçleri ve kurumlarına ilişkin genel durum hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Yawer, NATO tarafından Irak hükümetine 2004-2011 yılları arasında eğitim dahil değişik sunulan destek ve katkılardan Peşmerge ve yerel emniyet güçlerinin yararlanamadıklarını ilettiklerini anlattı.
NATO DESTEĞİ
Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebar Yawer, önümüzdeki süreçte NATO ile Irak Hükümetleri arasında yapılacak ortak çalışmalarda Irak’taki Kürdistan Bölgesi peşmerge güçleri ve bölgesel Kürt hükümetindeki İçişleri Bakanlığı'na bağlı diğer güçler ve emniyet kurumlarının da yer almasını, yapılacak yardımlardan yararlanmasını istediklerini söyledi. Yawer, şöyle dedi:
"Bu talebimizi Irak Anayasası’nın 12’nci maddesinin 5 bendine dayandırdık. Bu maddeye göre. Kürdistan Bölgesi güçleri; Federal Irak devletinin emniyet sisteminin yasal bir parçasıdır. Yine 9’uncu maddeye göre de ‘Federal Irak Devletinin oluşumları arasında yer alan Kürtler, Federal Irak'a yapılacak her türlü yardımdan ve işbirliğinde sayıları oranında belirlenen miktarda pay ve yer alırlar' denilmektedir. Kürdistan Bölgesi Heyeti konferansın ikinci gününde Kürdistan bölgesinin mayın, kimyasal silah artıkları ve diğer silahların artıklarından temizlenmesi konusunda işbirliği istedi.NATO temsilcileri konferansta ele alınan konular ve yapılan önerilerin zirve toplantısına taşırılması için gereken çalışmaları yapacakları konusunda söz verdi.” (İD)