Ramazan YAVUZ/ERBİL, () - IRAK'taki Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştükten sonra Kürtler'in kaderlerini tayin hakkı ila ilgili verdiği kararı iletmeleri için bir heyet ABD'ye gitti. Heyetin Kürtler'in kendi kaderini tayin etme hakkıyla ilgili kararlarını Beyaz Saray'a iletecekleri kaydedildi. İngiltere Dişişleri Bakanı William Hague de yarın, Kürt lider Barzani ile görüşecek. Hague'nin de Barzani ile Irak'ın son durumu ve Kürtler'in önümüzdeki süreçte alacağı başta kendi kaderini tayin hakkı olmak üzere alacakları pozisyon konusunda görüşecekleri kaydedildi.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının Musul'u ele geçirmesinden sonra Kürtler'in de Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinde yer alan başta Kerkük olmak üzere birçok yerleşim birimini kontrollerine alarak sınırlarını genişletmesi ve Mesut Barzani'nin "Kürtler'in kaderlerini tayin etme zamanı geldi" sözlerinin ardından bölgenin yönetim merkezi Erbil'de diplomatik trafik yoğunlaştı.
KÜRT HEYET ABD'DE
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşme ardından Mesut Barzani, ABD'nin başkenti Washington'a Kürtler'in son mesajının Beyaz Saray'a iletilmesi amacıyla  heyet gönderdi. Washington'a giderek temaslarda bulunan Barzani'nin görevlendirdiği heyetin, Kürtlerin kendi kaderini tayinle ilgili verdikleri kararı ABD'li yetkililere ilettiği belirtildi.
Heyetin görüşmelerde, Erbil ile Bağdat hükümeti arasında herhangi bir ilişki kalmadığını ve 'Kürdistan' olarak nitelendirilen bölge sınırının IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinden önceki sınırlar olmadığını dile getirdiği belirtildi. ABD'deki Kürt heyetinin, ABD'ye açık Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin Bağdat'ta iktidarda olamayacağını ve yeni Irak'ta kimin iktidar olacağını endişe ile beklediklerini de ilettiği kaydedildi.
Kürt lider Barzani tarafından ABD'ye gönderilen heyetin, "Bu defa biz kendi evimizi korumak zorundayız. Bizler 11 yıldır Irak'a yardım ediyoruz. Ancak yardım yapmamıza rağmen hiç bir şekilde rahat etmediğimiz gibi yaptığımız tüm yardımlar bize karşı kullanıldı" mesajı da verildi.
Heyetin, Kürtler'in kendi kaderlerini tayin etme konusunda son olarak aldıkları kararı da Beyaz Saray'a iletecekleri belirtildi. Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, hafta içinde kendisini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Kürtlerin Irak'ın yeni siyasi sürecine katılmasını istemiş, Barzani ise, "Kürtler,ortaklarını bilmeden ve neyin hükümet programında yer alacağını bilmeden böyle bir siyasi sürece katılmayacaklardır" demişti.
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI DA GELİYOR
Barzani'nin bir süre önce yaptığı "Kürtler'in kendi kaderlerini tayin etme zamanı geldi" açıklamasından sonra diplomatik trafikt hızlandı. Hafta içinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Irak'tan koparak kendi kaderlerini tayin etmek isteyen Kürtler'i ikna turundan sonra İngiltere Dışişleri Bakanı Willian Hague'nin de yarın Irak'taki Kürt bölgesini  ziyaret edeceği bildirildi. Hague'nin Barzani başta olmak üzere bölge yetkililerini ziyaret ederek Irak'ın içinde bulunduğu son durum ve başta kendi kaderini tayin hakkı olmak üzere Kürt bölgesinin önümüzdeki süreçte alacağı tavırla ilgili görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.

FOTOĞRAFLI